ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/09/2019

ДЕКЛАРАЦИЈА РЕВИTАЛИЗУЈЕ ХЕРЦЕГ-БОСНУ

 

МОСTАР, 15. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Члан Предсједништва Хрватског народног сабора /ХНС/ Марио Караматић оцијенио је да се Програмском декларацијом, усвојеном на Конгресу СДА, ревитализује Хрватска Република Херцег-Босна.

 

Караматић је рекао да је тзв. "република БиХ" била прије Дејтона и да је обухватала 23 одсто БиХ, те подсјетио да су биле и Хрватска Република Херцег-Босна и Република Српска.

"Како ће они организовати `републику БиХ` на четвртини територије БиХ, то је њихов проблем", истакао је Караматић, који је и предсједник Хрватске сељачке странке /ХСС/.

Караматић је рекао да му је веома драго што је СДА препознала иницијативу ХСС-а о неопходности ревитализације Херцег-Босне и да су у том правцу и донијели декларацију.

Он је напоменуо да је декларација повратак на преддејтонско стање, будући да је неодржива оваква организација БиХ, накнадно девастирана од високих представника.

"Tо је оно што ми заговарамо има двије године. СДА је сада направила искорак у том правцу и ми им захваљујемо", навео је Караматић.

Он сматра и да је декларација СДА списак жеља, али и да му је драго што су у тој странци навели да ће отворити врата за друге народе.

"Tако ће СДА постати мултиетничка странка, јер ће се у њој налазити муслимани Бошњаци, муслимани Санџаклије, муслимани Арапи, Шиити, Сунити, те ће тако отворити врата према Европи", рекао је Караматић.