ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти15/09/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН 16. КРАЈИШКЕ МОTОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

 

ГРАДИШКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Машићима код Градишке данас је обиљежено 28 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске чији је ратни пут био дуг 1.727 дана, а живот за слободу свог народа дало је 437 њених бораца.

 

Припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића на свој ратни пут.

Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Tребави и Мањачи.

Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српске, а око 2.000 је рањено.

За све што су учинили борци ове бригаде у одбрамбено-отаџбинском рату Шеснаеста је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.

Некадашњи борац 16. Крајишке, а данас начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Градишци Радомир Пјанић истакао је у ратном путу ове бригаде пробој "Коридора", али и друге битке које је добила.

Пјанић је рекао да сваког септембра Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде буди сјету, али и понос код њених бораца.

"Tужни смо и сјетни због пријатеља и сабораца који су дали животе за стварање Републике Српске, али смо поносни на све што је Шеснаеста урадила у рату и на њен допринос у стварању Српске", нагласио је Пјанић.

Помоћник команданта бригаде Илија Лукић истакао је да се некадашњи борци 16. Крајишке свакодневно сјећају свог дугог ратног пута.

Предсједник Скупштине града Миленко Павловић рекао је да је Градишка поносна што је колијевка ове славне бригаде и што се у Машићима, одакле су кренули на свој ратни пут, сваке године окупљају њени борци и сјећају ратних успјеха и погинулих сабораца.

Погинулим припадници 16. Крајишке данас је служен парастос, а потом су на спомен-обиљежје положени вијенци.

Вијенце су положили некадашњи борци 16. Крајишке, делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и борачких организација, те представници власти Бањалуке, Градишке и других општина из којих су регрутовани борци ове јединице, као и Tрећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те бројне друге делегације.