ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/09/2019

ШТО МАЊЕ МОТОРНИХ ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ

 

БАЊАЛУКА, 16. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је овај град један од 2.800 у Европи укључених у Европску седмицу мобилности, која промовише што мање моторних возила у саобраћају, с циљем заштите животне средине.

 

Слоган овогодишње Европске седмице мобилности је "Крећимо се заједно", а овогодишња кампања о теми "Сигурно пјешачење и вожња бицикла" траје од данас до недјеље, 22. септембра.

Радојичић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је идеја Седмице мобилности промоција здравог живота, пјешачења, бициклизима и што мање возила у саобраћају.

Он је рекао да је град Бањалука, као један од видова промоције, покренуо аутоматски систем изнајмљивања бицикала "БЛ-бајк".

"Градимо бициклистичке стазе тамо гдје је то могуће и, управо источни транзит, који данас отварамо, имаће пјешачке и бициклистичке стазе тако да ћемо добити једну готово непрекинуту бициклистичку стазу од лијеве обале новог моста у Обилићеву, па све до Траписта", навео је Радојичић.

Шеф градског Одсјека за саобраћај Славко Давидовић подсјетио је да је Бањалука лани добила престижну европску награду за унапређење урбане мобилности "Цивитас", као град који је максимално спровео трансформацију у области урбане мобилности.

"Признање које смо добили представља потврду да смо на правом путу и да су активности које смо спровели добре, те их настављамо и током ове године", рекао је Давидовић.

Давидовић је рекао да ће сваког дана током Европске седмице мобилности од 18.00 до 21.00 час у главној саобраћајници у Бањалуци бити обустављен саобраћај за моторна возила, па ће ту бити дружења бициклиста, дјеце и организована ролеријада.

Он је најавио да ће кроз наградну игру бити додијељено 10 годишњих карата за систем аутоматског изнајмљивања бицикала, а да ће у суботу, 21. септембра, бити организован пикник на Бањ брду, када да ће "Бањ бус" бесплатно превозити грађане до тог излетишта.

Давидовић је додао да ће током Европске седмице мобилности бити организоване бициклијада и томбола.

Он је навео да ће Градска управа са Савезом општина и градова Републике Српске у Бањалуци угостити представнике јединица локаних самоуправа из БиХ, када ће бити организован округли сто на којем ће бити представљене превентивне активности Бањалуке.

"Настојаћемо да направимо што квалитетнију животну средину у Бањалуци", поручио је Давидовић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: