ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/09/2019

ПЛАН ЗА ФОРМИРАЊЕ ЈЕДИНИЦЕ ЗА ХИТНО СПАСАВАЊЕ НА ВОДИ

 

БИЈЕЉИНА, 16. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић најавио је током данашње посјете Бијељини формирање јединице за хитно спасавање на води која би била партнер оваквим јединицама у сусједној Србији и Хрватској.

 

"Републичка управа Цивилне заштите у Републици Српској може спремно дочекати сваки изазов и потенцијални ризик, а у плану развоја је формирање јединице за хитне интервенције на води која би имала од 12 до 24 припадника и сједиште у Бијељини, гдје је највише изражен ризик од поплава", рекао је Новитовић.

Он је додао да би та јединица прва интервенисала у случају потребе и касније процјењивала и координисала дјеловање с циљем заштите људи и материјалних добара.

"Бијељина својим примјером и искуством у дјеловању Цивилне заштите предњачи у Републици Српској и та искуства треба користити и подијелити са осталим локалним заједницама, поготово у сливу Дрине и Саве, гдје је велики потенцијални ризик од поплава", навео је Новитовић.

Према његовим ријечима, на састанку са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем договорена је заједничка обука припадника Цивилне заштите, као и заједничко аплицирање према другим институцијама у Републици Српској и БиХ и партнерима, наводећи као примјер уређење алтернативног пута на савском насипу у Семберији.

Новитовић је рекао новинарима да ће позвати надлежне да на изградњи и уређењу тог пута буду ангажовани и припадници Оружаних снага БиХ, који су ранијим ангажманом у Фочи показали да имају капацитет за то.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је, након разговора са Новитовићем и тимом његових сарадника, да су искуства из поплава 2014. године указала на потребу сталног јачања Цивилне заштите.

Он је рекао да Бијељина има добро организовану и опремљену Цивилну заштиту, али да је неопходно њено јачање.