ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ЗАВИДОВИЋИМА И ВОЗУЋИ

 

САРАЈЕВО, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину данас ће у Суду БиХ бити настављено суђење за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995.

 

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

На рочишту одржаном у сриједу, 11. септембра, свједок одбране Хајрудин Хубо изјавио је да је Штаб Врховне команде такозване Армије БиХ 12. августа 1993. године донио наредбу о формирању одреда "Ел муџахедин" у чијем су саставу били страни држављани који су се налазили у зони Трећег корпуса.

Хубо је рекао да је као помоћник команданта Корпуса за персонал вршио попуну јединица војним обвезницима и добровољцима, међу којима су били страни држављани.

Он је навео да је његово одјељење било надлежно и за премјештај војних обвезника из једне јединице у другу, што је вршено на нечији приједлог, наводећи да су неки војници добровољно напуштали јединице и прикључивали се одреду "Ел муџахедин".

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.