ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

НЕОСНОВАНУ ТУЖБУ ПОДИГЛИ ПЛАЋЕНИЦИ ДА БИ ОПРАВДАЛИ СРЕДСТВА

 

БЕОГРАД, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Грбаљски парох Мијајло Бацковић изјавио је да су Врховном тужилаштву Црне Горе кривичну пријаву због билборда којим се грађани позивају на прославу 800 година аутокефалности СПЦ у "Црној Гори и Боки" поднијели плаћеници у "Црногорском покрету" који морају да оправдају добијена средства.

 

"Наравно, овдје није у питању никакав сепаратистички скуп, већ вјерски скуп гдје ћемо се помолити Господу и прославити своје јубилеје", рекао је Бацковић за "Спутњик".

Он је навео да свако ко је ишта прочитао о историји Црне Горе мора да зна и да у протеклих 800 година Црна Гора и Бока нису биле у саставу исте државе, односно да Бока није била у саставу Црне Горе нити се током тих 800 година и сама Црна Гора увијек звала данашњим именом нити је овако изгледала.

Стога, рекао је Бацковић, потпуно је нормално да СПЦ слави 800 година аутокефалности у Боки и Црној Гори, али без икаквих сепаратистичких идеја, како они то кажу.

"`Црногорски покрет` и блиски њима не би требало да причају о сепаратизму, јер је то њихова идеја и људи који је персонификују су то већ једном урадили у Црној Гори са својим тражењем осамостаљења Црне Горе од Србије", рекао је Бацковић поводом образложења "Црногорског покрета" да је кривичну пријаву поднио "због "експлицитног позивања на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе".

Он је навео да су они признали и лажну творевину на југу Србије коју зову Косово и тиме помогли и признали бесправно отцјепљење једног дијела Србије.

"Тако да они не би требало да причају о сепаратизму, отцјепљењима и одвајањима", истакао је Бацковић.

Он је нагласио да се, ипак не треба превише обазирати на кривичне пријаве "Црногорског покрета" и сличних организација, већ да је најбитније да ће у петак, 27. септембра, на Крстовдан његова светост патријарх српски Иринеј стићи у Грбаљ и Боку, када ће бити свечана академија, а да ће 28. септембра, у суботу, бити одржана и света литургија.

"У оба дана планиран је веома богат културно-умјетнички програм са духовним и историјским садржајем, тако да очекујемо огроман број људи који је најављен, као и велики број архијереја и свештенослужитеља из земље и региона који ће доћи да се упознају не само са богатом историјом Манастира Подластва, већ и Грбља и цијеле Боке", рекао је Бацковић.

Црногорски покрет поднио је Врховном државном тужилаштву, Одјељењу за сузбијање организованога криминала, корупције, тероризма и ратних злочина, кривичну пријаву против непознатог лица, власника билборда у општини Будва, због кривичнога дјела експлицитног позивања на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе.

У пријави се наводи да су непознате особе, власници билборда у будванској општини, дозволиле да се на билбордима истакну плакати преко којих се 27. и 28. септембра позивају грађани на скуп у грбљанском Манастиру Подластва, на такозвану "централну прославу 800 година аутокефалности СПЦ".

"На њима великим црним масним словима пише: `800 година аутокефалности СПЦ и светосавља у Црној Гори и Боки Которској 1.500 година Манастира Подластва Грбаљ, Освећење параклиса Светога кнеза Лазара и обновљених манастирских конака`. У средини билборда је печат на коме је кружни натпис Манастир Подластва Грбаљ, изнад је слика Светога Саве, с лијеве стране патријарха београдскога Иринеја, а с десне Амфилохија Радовића", наводи се у пријави.