ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/09/2019

УСАГЛАШАВАЊЕ ЗАКОНСКИХ ОДРЕДАБА СА ОДЛУКАМА УСTАВНОГ СУДА

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима је усаглашавање законских одредаба са одлукама Уставног суда Републике Српске, чиме ће бити омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара.

 

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић подсјетио је да је Уставни суд прогласио неуставним одредбе појединих чланова постојећег Закона о нотарима које се тичу услова за обављање службе нотара, потребе за нотарским помоћницима и услова за њихово именовање, као и плата нотарских помоћника.

"Усклађивањем наведеног закона са одлуком Уставног суда, које се односи на именовање нотара, биће омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, чиме би требало да буде обезбијеђено да сва нотарска сједишта имају потребан број нотара, а самим тим и једнаке услове под којима привредни субјекти и грађани у Републици Српској остварују законом загарантована права", рекао је Касиповић у Народној скупштини, образлажући наведено законско рјешење.

Он каже да је у периоду од ступања на снагу одлуке Уставног суда Републике Српске за одређени број нотара утврђено да им је престала служба или ће у најскорије вријеме престати због законом прописаних услова, односно навршавања 65 година.

Касиповић је истакао да је формирана радна група за израду новог закона о нотарима.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић сматра да би нотар требало да прибавља земљишнокњижне и катастарске податке да би биле избјегнуте малверзације приликом промета некретнина.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Гордана Видовић рекла је у расправи о законском рјешењу да је до сада требало да буде сачињен нови закон о нотарима, јер је постојећи 11 пута мијењан.

"Број нотарских помоћника мора да одређује Министарство правде, а не Нотарска комора, како је прописано законом. Приликом израде новог закона овај приједлог би морао да буде прихваћен", сматра Видовићева.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић каже да нотари не желе да раде у сиромашним и опустошеним општинама, те да се са овим проблемом мора суочити ресорно министарство.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима по хитном поступку.

На захтјев Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини дата је получасовна пауза. /наставиће се/бон/бој/дад