ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/09/2019

О МОГУЋИМ ВИДОВИМА САРАДЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић разговарао је данас у Минску са бјелоруским министром пољопривреде и хране Анатолијем Хотком о размјени искустава у научно-истраживачком сектору и могућој трговинској размјени.

 

На састанку је разговарано и о могућој сарадњи Бјелорусије и Републике Српске првенствено када је ријеч о пољопривредној и шумарској механизацији, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Хотко је изразио спремност за интензивирање разговора о размјени студената и професора, нарочито у области пољопривреде, будући да Бјелорусија има посебно развијен образовни систем у тој сфери.

Он је исказао посебну заинтересованост у размјени искустава када је ријеч о овчарству, имајући у виду да планирају да у наредном периоду посебну пажњу посвете развоју тог сектора.

Пашалић је данас обишао и државну Фабрику трактора "Минск", гдје је са руководством разговарао о интензивнијем пласману њихових производа на тржиште Републике Српске, имајући у виду да су бјелоруски трактори међу најквалитетнијим у свијету, а истовремено су и значајно јефтинији.

Министар Пашалић је први дан радне посјете Бјелорусији завршио обиласком Фабрике за производњу млијечних производа, која на дневном нивоу преради око 900 тона млијека.

"На састанку са руководством ове фабрике изражена је обострана жеља за успостављањем међусобне сарадње", наведено је у саопштењу.

Пашалић је позвао делегацију из Бјелорусије да посјети Републику Српску када би могли да буду договорени и конкретни кораци у будућој сарадњи.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић од данас бораве у дводневној званичној посјети Бјелорусији гдје су предвиђени разговори са званичницима, као и обилазак установа и компанија.