ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/09/2019

ДЕКЛАРАЦИЈА СДА ПРОИЗВЕЛА НОВУ ПОЛИТИЧКУ КРИЗУ

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Социјалистичка партија сматра да је СДА, усвајањем декларације која је у супротности са принципима Дејтонског мировног споразума, подстакла стварање нове политичке кризе у БиХ која може имати тешке посљедице.

 

Из Социјалистичке партије саопштено је да је неопходно тражити најповољнији излаз из ове ситуације и спријечити настанак дубоке кризе која може још више поларизовати и сада видљиве различите политике.

У саопштењу, након данашње сједнице Предсједништва странке, наводи се да је БиХ политички најзапаљивија тачка региона и да сваки политички процес који се у њој покрене не смије бити потцијењен.

У Социјалистичкој партији изражавају забринутост због става из декларације СДА који је супротан принципима Дејтонског мировног споразума, те велико разочарење због укупних политичких односа у БиХ које је та декларација произвела.

"Социјалистичка партија очекивала је да ће СДА као водећа партија бошњачког народа бити више привржена трајној стабилности у БиХ. За нас је неприхватљиво политичко дјеловање које је у супротности са Уставом и законима", наводи се у саопштењу.

У Социјалистичкој партији истичу да је свака криза до сада највише погађала животе обичних људи, а не оних који су је изазвали.

"Зато предлажемо покретање хитног стратешког дијалога између српског и бошњачког народа да би се пронашло најбоље трајно рјешење за стабилност региона на основу изворних дејтонских принципа", истиче се у саопштгењу.

У Социјалистичкој партији сматрају да је, уз пуно уважавање интереса осталих народа и земаља у региону, од највећег интереса постизање стратешког договора између српског и бошњачког народа, као предуслов трајне стабилности и даљег успјешног развоја и будућих односа у региону.

Конгрес СДА усвојио је раније Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.