ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/09/2019

"БОСАНСКИМ ЈЕЗИКОМ" НЕГИРАЈУ ПОСТОЈАЊЕ ДРУГИХ НАРОДА И ЈЕЗИКА

 

БЕОГРАД, 19. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић изјавио је да они који инсистирају на термину "босански језик" желе да негирају постојање других народа и језика у БиХ.

 

Танасић, који је и дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, рекао је Срни и да се свуда у свијету име језика изводи из имена нације.

Поводом недавно усвојене декларације СДА, у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке афирмација "босанског језика" као заједничког идентитета свих грађана БиХ, Танасић је нагласио да је то измишљање језика.

"Инсистирање на `босанском језику`, а не на термину бошњачки језик, како је свуда у свету - да се имена језика изводе из имена нације - говори да они желе да у свему доминирају у БиХ", рекао је Танасић.

Према његовим ријечима, измишљањем језика који у ствари не постоји и присиљавањем свих да тај ентитет који се назива "босански језик" прогласе за посебан језик, негира се постојање других народа и других језика.

"Ни према критеријумима српских лингвиста, нити лингвиста из окружења, па ни муслиманских из Сарајева, ни било којег озбиљног лингвисте у свету славистике, нема посебног `босанског језика`", рекао је Танасић.

Он је поручио да се мора водити рачуна о статусу српског језика на цјелокупном српском језичком и националном простору.

Одбор за стандардизацију српског језика основали су у децембру 1997. године Српска академија наука и уметности /САНУ/, Црногорска академија наука и уметности и АНУРС.

Оснивачи су и Институт за српски језик САНУ и Матица српска, факултети из Србије, Републике Српске и Црне Горе на којима се студира српски језик, те Српска књижевна задруга.

Циљ оснивања била је потреба за окупљањем стручњака за српски језик и институција које се научно баве српским језиком на цјелокупном његовом говорном подручју, као и потреба за језичким планирањем.