ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/09/2019

У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ 74 ЛИЦА ДОБИЛА ИЗБЈЕГЛИЧKИ СТАТУС

 

САРАЈЕВО, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Савјет министара у техничком мадату усвојио је данас извјештај о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ за прошлу годину у којем је наведено да су 74 лица била са признатим избјегличким статусом и 38 странаца под супсидијарном заштитом.

 

Министарство за људска права и избјеглице обезбјеђује смјештај у избјегличко-прихватном центру "Салаковац" у Мостару, гдје бораве 22 избјегла лица са признатим статусом, а преосталих 90 је смјештено у приватном смјештају, углавном на подручју Кантона Сарајево.

За здравствено осигурање и здравствену заштиту избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом ово министарство је у 2018. години издвојило 47.146 КМ, саопштено је из Савјета министара.

За остваривање права из социјалне заштите за ове категорије Министарство је утрошило 69.358 КМ, и то на име ограничене финансијске помоћи, сталне новчане помоћи, једнократне помоћи, дјечијег додатка и смјештаја у установе социјалне заштите.

Избјеглице и странци под супсидијарном заштитом остварују и права на образовање, тако да је школску 2018/2019. годину похађало 28 дјеце.

На данашњој сједници усвојен је извјештај о прихвату и интеграцији држављана који се враћају у БиХ на основу Споразума о реадмисији за 2018. годину, који је припремило Министарство за људска права и избјеглице.

У 2018. години евидентиран је повратак 1.034 лица, док је Министарство за људска права и избјеглице БиХ примило најаву повратка 481 лица.

У односу на претходну годину евидентирано је смањење укупног броја повратака, али је повећан број повратака осјетљивих категорија које изискују додатну асистенцију.

Удио лица до 18 година и старијих од 60 година међу повратницима је 38 одсто /183 лица/, а највише лица враћено је из Њемачке /313/ и Француске /90/.

Према доступним подацима Евростата, тренутно се у земљама ЕУ налази 14.700 тражилаца азила поријеклом из БиХ.

Савјет министара, на приједлог Министарства иностраних послова, дао је сагласност за именовање бригадира Владислава Филипова на дужност војног и ваздухопловног аташеа Руске Федерације за БиХ, са сједиштем у Сарајеву.

На приједлог Министарства иностраних послова, Савјет министара дао је сагласност за гласање држављана Пољске поводом одржавања парламентарних избора.

Пољски грађани који стално или привремено бораве на територији БиХ могу гласати 13. октобра у просторијама Амбасаде Пољске у Сарајеву.