ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/09/2019

О ФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА АКТИВНОСТИ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ БиХ И ЦРНЕ ГОРЕ

 

САРАЈЕВО, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Савјет министара у техничком мандату утврдио је данас приједлог споразума о финансирању Програма активности прекограничне сарадње БиХ - Црна Гора, чији је кључни циљ одрживи развој прекограничног подручја између БиХ и Црне Горе.

 

Укупно процијењени трошкови овог програма износе 1.411.764 евра, при чему је допринос ЕУ дефинисан у износу 1,2 милијарде евра из ИПА средстава, док учешће БиХ и Црне Горе износи 211.764 евра, саопштено је из Савјета министара.

Утврђен је и приједлог споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о одржавању и реконструкцији друмских мостова на граници којим је дефинисано редовно и ванредно одржавање, као и реконструкција 10 мостова на граници преко Саве, Уне, Маљевца и Коране.

Према овом споразуму, БиХ и Хрватска ће обављање радова и трошкова редовног одржавања дијелити сразмјерно по пола.

На данашњој сједници утврђен је приједлог уговора о гранту између БиХ и Европске банке за обнову и развој у износу два милиона евра намијењених за смањење губитака воде из регионалног водовода Плава вода с циљем обезбјеђења поузданог и дугорочног снабдијевања водом за општине Tравник, Зеница, Бусовача и Нови Tравник.

Утврђен је и приједлог уговора о зајму пет милиона евра од Европске банке за обнову и развој за изградњу регионалне депоније у Живиницама.

Савјет министара у техничком мандату донио је нови Правилник о мјерама за сузбијање и искорјењивање бјеснила код животиња који ће замијенити стари правилник из 1988. године.

Правилником се, између осталог, прописује да сви пси старији од три мјесеца морају бити вакцинисани против бјеснила.

Tакође се дефинише да се клинички здрави пси и мачке који повриједе људе морају посматрати током 10 дана у надлежној овлаштеној ветеринарској установи.

Правилником је прописан и поступак утврђивања бјеснила дивљачи, те дефинисана могућност забране њеног лова.

Усвојен је и Правилник о максимално дозвољеним количинама кокцидиостатика у месу перади који су посљедица исхране перади храном која садржи кокцидиостатике, ради заштите здравља потрошача.

Правилником се успоставља контрола кокцидиостатика у производима од перади, који се користе као адитиви у храни за товне пилиће, што досадашњим прописима није било регулисано.

Савјет министара донио је данас одлуку о понављању количина тарифних квота у овој години за увоз сировог шећера од шећерне трске за рафинисање, чиме се изашло у сусрет захтјевима домаћег произвођача јер се овај репроматеријал не може набавити на домаћем тржишту по прихватљивим цијенама.

Увезени шећер биће кориштен за прераду на капацитетима инсталисаним у БиХ, а сва набављена роба у оквиру увозних квота подлијеже строгом царинском надзору крајње употребе.

Савјет министара у техничком мандату утврдио је приједлог споразума између БиХ и Турске о узајамној заштити и размјени тајних података који се односе на Споразум у области одбрамбене индустрије, а усвојен је и приједлог друге измјене Споразума о грант средствима за развојне циљеве који предвиђа обезбјеђење додатних 100.000 долара од Америчке агенције за развој /УСАИД/ за невладине организације које се баве проблемима насиља над женама и породичног насиља.