ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/09/2019

У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ЈАВНИ ДУГ ВЕЋИ ОД 11 МИЛИЈАРДИ КМ

 

САРАЈЕВО, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Јавна задуженост БиХ на крају првог полугодишта износила је око 11,15 милијарди КМ, од чега је спољни дуг око 8,2 милијарде КМ, а унутрашњи дуг око 2,9 милијарди КМ, док удио јавног дуга БиХ у БДП-у износи 31,42 одсто.

 

Према информацији коју је на данашњој сједници усвојио Савјет министара у техничком мандату, у укупном стању јавне задужености БиХ, Федерација БиХ
/ФБиХ/ учествује са 59,91 одсто, Република Српска са 47,97 одсто, институције БиХ са 0,65 одсто, а Брчко дистрикт са 0,47 одсто.

Јавни дуг је повећан за 0,46 одсто или 50,85 милиона КМ у односу на крај 2018. године, с тим да је спољни дуг смањен за 1,49 милиона КМ, док је унутрашњи дуг повећан за 52,34 милиона КМ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Више од половине задужености по основу нових кредита, и то 59,8 одсто, односи се на кредите усмјерене за реализацију инфраструктурних пројеката, 25,8 одсто на кредите намијењене јавном сектору, док је 14,3 одсто нових кредитних средстава ангажовано за привредне дјелатности.

Савјет министара усвојио је извјештај о извршењу bуџета институција БиХ и њених међународних обавеза за првих шест мјесеци, према ком су укупно остварени приходи и подршке за финансирање институција БиХ износили 443.571.034 КМ, док су остварени расходи и издаци bуџета институција БиХ износили 416.513.976 КМ.

Укупни расходи и издаци институција БиХ извршени су у мањем износу од око 17,6 милиона КМ или четири одсто у односу на исти период претходне године, док је извршење капиталних издатака значајно мање у односу на исти период претходне године, због привременог финансирања институција БиХ.

По основу спољног дуга исплаћено је 380,69 милиона КМ, чиме су извршене све преузете обавезе, а на отплату главнице се односи 318,34 милиона КМ, док се на отплату камате, сервисних и других трошкова односи 62,35 милиона КМ или 16,38 одсто.

На сједници је усвојена анализа за прво полугодиште, коју карактерише повећање укупне спољнотрговинске размјене за 2,8 одсто, смањење извоза за 0,1 одсто и раст увоза за 4,5 одсто.

Укупна робна размјена БиХ у првом полугодишту износила је 15,67 милијарди КМ.

Вриједност извезене робе била је 5,83 милијарде КМ, а вриједност увезене робе износила је 9,78 милијарди КМ, док је спољнотрговински дефицит износио 3,95 милијарди КМ.

ЕУ је и главни спољнотрговински партнер и у укупном обиму робне размјене учествује са 67 одсто, а слиједе земље Цефте са 13 одсто, док остале земље учествују са 20 одсто.

Извоз у ЕУ остварује учешће са 75 одсто, у укупном извозу БиХ, а увоз из земаља ЕУ учествује са 62 одсто у укупном увозу земље.

Савјет министара дао је сагласност сарајевској "Прокредит банци" за подношење кредитног захтјева Развојној банци Савјета Европе у износу 10 милиона евра за дјелимично финансирање потпројеката за продуктивне инвестиције у малим и средњим предузећима која су лоцирана у БиХ.

Циљ је допринијети отварању нових сталних и сезонских радних мјеста, те задржати постојећа, јачањем конкурентске позиције малих и средњих предузећа - крајњих корисника кедитних средстава у цијелој БиХ.

На сједници је донeсен закључак којим се потврђује да је додјељивање кредита Европске инвестицијске банке Интеза Санпаоло банци, вриједном 60 милиона евра, у складу са Оквирним споразумом између БиХ и Европске инвестицијске банке.

Средства ће бити утрошена за финансирање одређених пројеката у БиХ које проводе мала и средња предузећа, средње капитализован предузећа, субјекти из јавног сектора, као и други предузетници из приватног сектора, у циљу повећања конкурентности и производних капацитета.

На данашњој сједници донесена је и одлука о висини регреса за годишњи одмор у институцијама БиХ за наредну годину, који ће износити 300 КМ, што је у истом нивоу као и претходних година.