ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/09/2019

СДА БИЛА ОХРАБРЕНА ДА ДОНЕСЕ ДЕКЛАРАЦИЈУ

 

БАЊАЛУКА, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић оцијенила је вечерас да је СДА била охрабрена да донесе декларацију и изјавама страних званичника који кажу да Дејтонски споразум није закована формула, као и да се не санкционише антидејтонско дјеловање.

 

Она је истакла да увијек постоји копча између оног што раде сарајевски политичари са појединим иностраним центрима моћи.

Цвијановићева је указала и на апсурдну ситуацију гдје се антидејтонски оцјењује то што предсједник СНСД-а Милорад Додик промовише враћање на изворни Дејтон, док се као антидејтонско не оцјењује то што неко предлаже декларацију која говори о регијама умјесто ентитета, жели да укине етницитет и да направи неко јединствено биће које не може да постоји, јер је вјештачко, те да се прави "република БиХ".

Цвијановићева је навела да је пренеражена рјечником у "назови осудама" које су страни званичници изрекли поводом те декларације, наводећи примјер да се каже да су "тужни што неко велича ратне злочинце", а када реагују на Републику Српску ту користе рјечник типа "најоштрије осуђујемо", "осуђујемо ово", пријетње "биће ово", "видјећете".

Она је за прњаворску телевизију "К3" рекла да је то неизбалансиран приступ и саврставање на једну страну који ће коштати ову земљу јер доприноси изградњи неповјерења.

Према њеним ријечима, декларацијом СДА настоји се промовисати концепт једног народа, који овдjе не може заживјети, јер свако настоји задржати свој идентитет и своје национаlно биће.

"Декларација СДА је добила нашу пажњу, ми не заборављамо, већ студиозно памтимо шта ко ради и припремамо свој одговор", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, обавеза је и показати то да је декларација СДА наставак декларације Алије Изетбеговића из осамдесетих година прошлог вијека.

"Питајте људе из других политичких структура зашто то не препознају. Ја препознајем матрицу по којој се овдjе ствари дешавају и моја је обавеза као политичара и да нисам предсједник Српске да о томе упознам грађане. Моја обавеза је да заштитим оно што је уставна поставка Републике Српске", рекла је Цвијановићева, која је предсједник Српске.

Она је додала да и декларација не представља никакав инат, већ политику по принципу "може нам се", јер шта год да ураде, тражиће заштиту међународне заједнице.

Цвијановићева је истакла да је веома тешко живјети заједно ако се другом негира све његово, а оно што је урадила СДА тим документом удар je на суживот.

"Оно што је питање нечег личног, или питање националног идентитета треба да се поштује. Никада ми не би падало на памет да неком другом ко живи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ или било ком другом простору нешто негирам", рекла је Цвијановићева.

Она је поставила и питање ако неко жели да покаже да држава припада само њему, каkо ће се онда остали осјећати у тој држави.

Цвијановићева је закључила да је ово вријеме када треба имати јединство и да свака политика која то не препознаје плаћа цијену и није подржана од народа.

Говорећи о јучерашњим закључцима Главног одбора СНСД-а, она је рекла да не зна колико ће они бити прихваћени од других политичких субјеката, али да су они веома важни за СНСД као ходограм за активности које треба да sпроведе у оквиру политике због које је добила повјерење грађана.

Цвијановићева, која је реизабрана за потпредсједника СНСД-а, рекла је да је ова партија урадила читаве програме како би се sпроводиле политике због којих је добила подршку грађана, а коју неће да изневјери.

"Осим тога, желимо послати поруку да имамо заштићену Републику, која ужива сва своја пуна права, на основу чињенице да је она препозната Дејтонским споразумом, да има своје мјесто у Уставу и да мора да буде заштићена њена способност да обезбиједи представљање у складу са Уставом", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула и да је у закључцима са разлогом оцијењено да је ангажман међународне заједнице контрапродуктиван.

"Умјесто да нам помогне да у БиХ будемо што већи партнери једни са другима они нас удаљују једне од других, јер ако фаворизујете једног, а другог стално желите прогласити кривцем, онда је то фаворизовање једног, а малтретирање другог народа", рекла је Цвијановићева.

Оцијенивши да је БиХ далеко од ЕУ, Цвијановићева је навела да је разлог томе, између осталог, и неспособност власти у БиХ да се бави битним стварима.

"Требало је само формирати нову власт па да се крене радити на мишљењу Европске комисије, како бисмо могли напредовати ка добијању кандидатског статуса, али је бошњачка политика то блокирала и држи то у замрзнутом статусу", рекла је Цвијановићева.

Она сматра да БиХ треба кретање ка ЕУ, како би се урадиле добре ствари за грађане, увеле нове праксе, стандардизовали одређени процеси, те да друштво буде модернизовано и да ради на јачању привреде.

"Причамо о изазовима који нису само политички. Један од суштинских темеља у ЕУ је да обезбиједите конкурентност ваших привредних субјеката на тржишту које више није скучено, него ће бити јединствено и морате да будете способни да издржите конкуренцију на таквом тржишту", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је као предсједник Републике задовољна радом Владе, те да има добру комуникацију са премијером, скупштинским руководстом, те српским чланом Предсједништва БиХ.

"Немамо потребу да разговарамо о дневним стварима, али смо укључени и разговарамо о свим значајним питањима", рекла је Цвијановићева.

Она је додала и да је ситуација у странци одлична, те да је направљена основа да странка спремно уђе у наредну годину, која је и изборна.

"Имамо велики Главни одбор који ће на терену омогућити да будемо видљиви и да објаснимо људима одређене ствари и резултати тако велике партије су сигурно видљиви", рекла је Цвијановићева.

Кад је ријеч о владајућој коалицији, она сматра да очекивани резултат држи странке које су у њој на окупу, те да је то један од најважнијих услова, како би коалиција и опстала.