ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/09/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: НА САСТАНКУ СА ВУЧИЋЕМ БИЋЕ РАЗГОВАРАНО О ВАЖНИМ НАЦИОНАЛНИМ ПИТАЊИМА

 

БАЊАЛУКА, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да ће на предстојећем састанку предсједника Србије Александра Вучића са представницима парламентарних странака из Српске бити разговарано о питањима важним у националном и прагматичном смислу.

 

"Не могу да претпоставим на који начин сви учесници доживљавају тај састанак. Ово је прилика да се размијене мишљења, препознају одређене ствари, уважавајући све оно што Србија ради за нас, што нас помаже финансијски и на сваки други начин и што никога у БиХ не омаловажава", рекла је Цвијановићева за прњаворску ТВ "К3".

Она је нагласила да Србија као потписница Дејтонског споразума има сва права да буде извјештавана о ономе што се овдје дешава.

"Ми ћемо на том састанку размијенити мишљења и не очекујемо да нам неко да магичну формулу за рјешавање проблема, нити би Вучић то икада радио, што је и доказао безброј пута", навела је Цвијановићева.

Говорећи о састанку који су предсједник СНСД-а Милорад Додик и она недавно одржали са предсједницима СДС-а и ПДП-а, Мирком Шаровићем и Браниславом Бореновићем, она је рекла да би ти састанци требало да буду чешћи без обзира на политичке разлике, јер, како је нагласила, постоје теме које су базични интерес и о којима увијек треба разговарати.

"Ми концептуално имамо сасвим другачије приступе у рјешавању одређених питања и због тога и спадамо у различите политике, али нас то не спречава да сједимо и причамо. Мало је избагателисан тај састанак и разговор и покушавају се добити неки политички поени, како смо предсједник СНСД-а Милорад Додик и ја тражили да они изађу из власти на нивоу БиХ. Зашто бих ја то на том састанку тражила, то стално тражим јер су изгубили изборе", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да су они, без обзира на садашњу ситуацију, требали да изађу из власти на нивоу БиХ и да ослободе простор неком другом.

Према њеним ријечима, на овом састанку је разговарано о неколико варијанти шта треба урадити да се принципијелно заштите права Републике Српске, без обзира ко колико има посланика.

Према њеним ријечима, данас је потребно свесрпско јединство и сада је моменат у којем треба да покажемо да штитимо право на представљање, које је суштински важно, уставно препознато право.

"Не морамо се слагати о томе да ли треба да ауто-пут иде овом или оном трасом, да ли негдје треба да надоградите три или пет спратова за нешто, али о питањима која подразмијевају или омогућавају да Српска има своју видљивост и представљање, ма како нам се свиђали или не изборни побједници или поражени, право и принцип да имате своје мјесто и да остварујете права на основу онога што вам је дао Устав не смије да буде ствар о којој се раздвајате, већ око које се окупљате", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да препознаје колико је скучен простор за искрен наступ свих зато што увијек постоји потреба да се нешто диктира из Сарајева, додајући да то никада није могло да опстане и да неће моћи да опстане на тај начин.

"Сматрам да ово друштво треба да буде уређено на начин да свако може да дише, да нико не осјећа баласт тога што је Србин, Хрват, Бошњак или из реда осталих и да свако има могућност да се реализују његова политичка и свака друга права. Ако то будемо поставили на начин да нико никоме неће да намеће и да нико никоме неће да бира, онда ћемо бити успјешно друштво", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући ставове међународних званичника који су, како каже, охрабрили СДА да донесе декларацију, да "Дејтон није закована категорија" и да "држава мора да буде функционална", Цвијановићева је рекла да они по правилу долазе из држава које су веома сложене, сложеније него БиХ, имају више саставних компоненти у својој структури и неке много компликованије односе.

"Овај систем може да буде функционалан ако постоји политичка воља. Овдје управо изостаје политичка воља у политичком Сарајеву зато што је њихов дугорочни циљ да покажу да оваква БиХ, у којој се поштују три народа, не функционише. Смета им концепт у којем постоје два ентитета, у којем постоји Република Српска, сметају им и кантони и они би жељели само једну републику, једну територију и једну изборну јединицу", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, управо је то концепт Сарајева - да се покаже да ништа није функционално како би неко дошао и рекао да то треба мијењати.

"Не треба то мијењати, Република Српска функционише. Ми штету трпимо од оног што не функционише на нивоу БиХ. Било би успјешније да нас не гуше са нивоа БиХ, да нас не затрпавају својим играма, да немамо странце који умјесто да ураде нешто конструктивно сједе и смишљају кога и како треба казнити, наметнути неки закон или зажмирити на нечију причу", истиче Цвијановићева.

Она је навела да се много времена и енергије троши у борби са тим околностима које спречавају да друге ствари буду побољшане.

Говорећи о неформирању власти у Федерацији БиХ, Цвијановићева је рекла да се зна ко су тамо главни политички партнери, те упитала: "Зашто онда не формирају федерелну владу када тамо нема СНСД-а који оптужују и који им је увијек проблем?".

Она је додала да постоји огромна разлика између Српске и Федерације јер огромна већина становника воли Српску, за разлику од ФБиХ коју њени становници доживљавају као привремено стање, док вјероватно не дођу до свог циља, а то је само једна "република БиХ".

"Суштина је у томе да ми као одговорне политике никоме ништа не спречавамо, не смањујемо простор за његовање оног што јесте његова потреба, интерес идентитет, односно култура, вјера и традиција", навела је Цвијановићева.

Када је ријеч о безбједности, Цвијановићева сматра да треба сарађивати са НАТО-ом, али ако постоји политичка воља, неки акт или став народа до које мјере или у којој форми желе ту сарадњу, онда то треба поштовати.

"Све да то и није тако, зашто би неко питање било постављено као услов за формирање власти, осим ако неко нема договор да то ради или уколико не жели да покаже да је то држава која припада само њему. Па како ће се онда остали осјећати у тој држави и како да у њој буде повјерења. Замислите да неко из Српске блокира некоме из Федерације БиХ ко је добио легитимитет народа да има своје представнике", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је лидер СДА Бакир Изетбеговић изабрао овај Савјет министара, те да сада годину дана послије избора имају дрскости да још држе те људе.

Цвијановићева је нагласила да је у сложеној земљи каква је БиХ реалност да се они који одлазе у власт у Сарајево бирају на територији ентитета, јер БиХ није јединствена изборна јединица за било коју позицију.

Према њеним ријечима, на сцени је политичка мржња и концепт у којем се истискује из простора другачији идентитет и настоји сачувати само један и све под плаштом наводног очувања земље.

"Овдје се протежира вјерски и национални приступ и идентитет једног народа у којем сви остали траба да буду мањина", рекла је Цвијановићева.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: