ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/09/2019

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ С ЦИЉЕМ УНАПРЕЂЕЊА ЗАШТИТЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

 

БАЊАЛУКА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Бањалуци су данас потписани уговори о регулисању односа за реализацију Програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској који ће бити спроведен центрима за ментално здравље у 11 домова здравља.

 

Уговоре су потписали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, продекан за науку Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Зоран Вујковић, директор сарајевске Асоцијације "Икс-ипсилон" Емина Османагић, те представници 11 домова здравља.

Шеранић је, након потписивања, рекао да едукација за рад са дјецом и адолесцентима о менталном здрављу у Републици Српској представља унапређење онога што је Министарство радило посљедњих 10 година у унапређењу заштите менталног здравља ове категорије.

"Ријеч је о едукацији људи који су запослени у центрима за ментално здравље која ће бити реализована кроз једногодишњи програм који је припремио Медицински факултет Универзитета у Бањалуци. Програм подразумијева директно оспособљавање људи за проблем дјечије и адолесценте психијатрије", рекао је Шеранић новинарима.

Вујковић је рекао да је овај пројекат веома значајан за здравствени систем и друштво у цјелини.

"Ментално здравље је значајан дио здравља становништва. Уколико се одређене активности спроведу на вријеме, могу се спријечити ментални проблеми касније у животу", каже Вујковић.

Османагићева је рекла да ће потписани уговори омогућити једнак приступ здравственим услугама у области менталног здравља свој дјеци и адолесцентима и њиховим продицама у Српској.

"Ово је прилика да се ојачају капацитети здравствених радника у центрима за ментално здравље што је добар пут ка унапређењу здравља и здравих стилова живота младих", сматра Османагићева.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић рекао је да ова установа већ дужи низ година активно учествују у пројекту унапређења менталног здравља у БиХ.

"Он нас обавезује да одговорно радимо на унапређењу наших услуга, у превентивном и терапијском смислу, те да повећамо бригу о менталном здрављу становништва", додао је Миловановић.

Пројекат спроводи Асоцијација "Икс-ипсилон", а финансира Влада Швајцарске.