ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/09/2019

ОТВОРЕН ВОЈВОЂАНСКИ САЛОН - ЧУВАР КУЛТУРНОГ НАСЉЕЂА

 

НОВИ САД, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Војвођански салон, чији је циљ очување културног насљеђа и промоција стваралаштва жена и младих у Аутономној Покрајини Војводини, отворен је данас у згради Покрајинске владе у Новом Саду.

 

Поставка у Салону припремљена је по концепту који кроз традиционалне технике и флоралне мотиве представља етнолошко насљеђе Војводине.

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић изразила је задовољство што се Покрајинска влада прикључила иницијативи чији је циљ запошљавање најмање 1.000 жена са села које су и најугроженије у економском смислу.

"Путем ове иницијативе до сада смо упослили више од 600 жена. На овај начин не само да чувамо наше вредности и наслеђе, које поносно показујемо свету, већ помажемо женама да се запосле и економски оснаже", рекла је Михајловићева, која је и и предсједник Координационог тијела за родну равноправност.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је Војвођански салон отворен на дан на који се обиљежава 80 година од изградње зграде Покрајинске владе.

"На овај јубилеј отворили смо Салон као део једне велике успешне заједничке иницијативе коју су помогле и локалне самоуправе. Ово је иницијатива подстицања и промоције вредности које наше жене стварају", рекао је Мировић.

Мировић је оцијенио да је Салон важан за очување војвођанских села и руралних средина, јер се откупљивањем изложених производа помаже њихов развој и очување насљеђа.

Извршни директор Националне алијансе за локални економски развој /НАЛЕД/ Виолета Јовановић је на церемонији отварања рекла да Војвођански салон шаље важну поруку о очувању културног насљеђа, које је дио идентитета, али и мултикултуралности и толеранције.

Отварању Војвођанског салона присуствовале су и представнице занатских удружења које су израдиле експонате, директор Завода за равноправност полова Диана Миловић и градоначелник Сомбора Душанка Голубовић.