ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура20/09/2019

ОДРЖАНИ "ДАНИ СTАРИХ ЗАНАTА, ВИTЕШTВА И TРАДИЦИЈЕ"

 

ГРАДИШКА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Трећа манифестација "Дани старих заната, витештва и традиције", на којој се представило 17 занатлија и неколико удружења која се баве очувањем традиције, одржана је данас у Градишци.

 

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да изложба старих заната треба све да подсјети како се некада живјело и радило, те да грађани, посебно дјеца и млади, виде који су то занати некада били тражени, а данас због нових технологија полако нестају.

"Желимо да пренесемо новим генерацијама како се некада живјело и производило на овим просторима, те да сачувамо културну баштину Градишке и Републике Српске", нагласио је Аџић.

Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић навео је да се на изложби старих заната представило 17 занатлија и неколико удружења која се баве очувањем традиције овог краја.

"Одржан је и концерт етно-групе `Ива`", рекао је Благојевић.

Сепетар Душан Станишљевић из Tурјака рекао је да се платењем сепета бави тридесетак година, а ову вјештину научио је од свог оца.

"Сепети су се некада много више продавали и користили, али и данас може нешто да се заради", рекао је Станишљевић и додао да је за плетење једног сепета потребно око три часа, док много више времена изискује припрема материјала.

Ковач Рајко Бакић из Крушкика навео је да је овај занат у дјетињству научио од свог оца, али се њиме интензивније почео бавити прије тридесетак година.

"Посла и даље има, али много мање него раније", рекао је Бакић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да је у градском парку организовано "витешко село", које је замишљено као велика дјечија играоница у којој је показано мачевање витезова, дјечије мачевање, гађање луком и стријелом, школа јахања, те разни полигони и такмичења за малишане.

"Покушавамо да бар на један дан дјеци вратимо витешке игре и да их видимо како се свему томе радују", нагласио је Вујиновић.

Глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица рекао је да је његов задатак био да у интерекцији са дјецом прикаже витешки живот и вјештине, те јахање коња.

"Приказали смо и борбу витеза на коњу и витеза на земљи, да би указали на надмоћ витеза коњаника којег краси елеганција покрета и историјска димензија споја коња и човјека", навео је Вујиновић.

У "витешком селу" учествовали су козарачки витезови "Русаг", Народно позориште Републике Српске са својим репликама средњовјековних ношњи, глумци и аниматори из Бањалуке, коњички клуб "Посавко", Ловачко удружење "Просара", Удужење "Мост" и Културно-умјетничко друштво "Коловит" из Градишке.

Манифестацију "Дани старих заната, витештва и традиције" су у оквиру "Градишке јесени 2019" организовали Културни центар Градишка и градски Завичајни музеј.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: