ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура20/09/2019

ОТВОРЕНИ 56. БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТИ ПИСАЦА

 

БЕОГРАД, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Народној библиотеци Србије данас су отворени 56. Београдски међународни сусрети писаца, на којима учествује 21 књижевник из 17 земаља.

 

У поздравној бесједи предсједник Удружења књижевника Србије /УКС/ Милован Витезовић рекао је да је Београд кроз вијекове издржавао све хирове историје и сурове ћуди освајача, те да су историчари утврдили да је обнављан више од 40 пута.

Витезовић је додао да је Београд "обнављан и легендама и поезијом", а прва пјесма у његову славу, која је сачувана, написана је 1433. године.

"У својој бурној и дуготрајној борби за ослобођење, а потом и за очување своје слободе, српски народ, немајући толике подршке у земљама слободне Европе, имао је највеће савезнике у песницима", навео је он.

Витезовић је поменуо имена српских савезника у историјској хронологији као што су Гете, Грим, Пушкин, Иго, Ростан, Д`Анунцио, Брехт..., пренијели су београдски медији.

Он је додао да су на крају 20. вијека у НАТО агресији на Србију, у свом вишемјесечном отпору грађани Србије и српски пјесници имали највећу подршку у Пинтеру, Хандкеу, Војновичу, Чомском, Теодоропулусу и многима у свијету.

"Добро дошли у Србију, земљу добрих, гостољубивих и душевних људи и искрено егзалтираних песника", рекао је Витезовић.

У име Министарства културе и информисања, покровитеља сусрета писаца, скуп је поздравио државни секретар Александар Гајовић, који је истакао да ова манифестација траје дуго и да је постала дио и историје и традиције.

Овогодишњи сусрети писаца посвећени су јубилејима, 200 година од рођења великог америчког пјесника Волта Витмена и 125 година од рођења српског великана Момчила Настасијевића, о којима је на енглеском, руском и српском говорио Александар Петров, предсједник Одбора УКС за међународну књижевну сарадњу.

Петров је подсјетио да је још 1919. године Витмена превео Иво Андрић и о њему написао да је "то пјесник тијела и пјесник душе, пјесник слободе, радости, борбе, енергије, дјевичанске земље и здравих, добрих, смјелих људи, пјесник демократије, љубави и религије, пјесник другарства и пожртвованости, али и пјесник порока и несреће, коју је призивао".

Петров је за Настасијевића рекао да је пјесник парадокса, и то парадокса који има неки циљ.

"Боље рећи да је он песник тајни коју посвећује нама који га читамо", рекао је Петров.

У име гостију учесника говорио је Иван Чаротан из Бјелорусије, истакавши да он "није само Белорус, него и Бјелосрбин".