ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/09/2019

ОСУДА ГОВОРА МРЖЊЕ НОВИНАРКЕ ГОРДАНЕ КАТАНЕ

 

БАЊАЛУКА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Удружење новинара Републике Српске оштро је осудило погрдне ријечи које је новинарка сарајевског "Ослобођења" Гордана Катана упутила народном посланику Срђану Мазалици, те позвало новинарска удружења и редакције да учине исто и да се ограде од оваквог говора мржње.

 

"Позивање на `забрану размножавања` било коме је реторика из мрачне прошлости која је давно побијеђена у антифашистичкој борби током Другог свјетског рата", наводи се у саопштењу.

Удружење новинара Републике Српске сматра недопустивим да се у 21. вијеку на такав начин обраћа неистомишљеницима у јавном простору, а поготово јер то чини неко ко је проглашаван борцем за слободу говора и активистом за људска права.

"Ово није први пут да Гордана Катана, у најмању руку непримјереним рјечником за јавност, напада оне чији јој се ставови не допадају. Притом, она нештедимице друге проглашава `фашистима`, те се поставља у позицију оцјењивача нечијег професионализма, моралности и објективног извјештавања", истиче се у саопштењу.

Удружење новинара Републике Српске напомиње да је подстицање и наговарање на самоубиство кривично дјело.

"Катана је чланица Удружења `БХ новинари`, Клуба новинара Бањалука, те сарадник многих организација и медија који се у својим статутима и програмима залажу за борбу против оваквих негативних појава, те од њих очекујемо адекватну санкцију", наводи се у саопштењу.

Удружење новинара Републике Српске позива Катану да се јавно извини посланику Мазалици и цјелокупној јавности, а оне који не осуде овакво понашање, те наставе са селективним приступом, осуђујући нападе у јавности према томе ко је нападач, обавјештава "да више никада не могу иступати као савјест заједнице, а поготово у име новинара".

Катана је изнијела став да посланик СНСД-а Срђан Мазалица, како она каже, "треба да се убије и планету спаси од могућности да се размножава".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: