ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/09/2019

СЕЛИМОВИЋ: НАЈВЕЋИ БРОЈ МУСЛИМАНА ЈЕ СРПСКОГ ПОРИЈЕКЛА

 

ВИШЕГРАД, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Историчар Салих Селимовић изјавио је вечерас да је највећи број муслимана српског поријекла што доказују теренска истраживања, архивска грађа и историчари, чија се литература склања.

 

Селимовић је на предавању у Андрићевом институту о теми "Исламизација на нашим просторима као историјски феномен", истакао да је његова жеља да се такве ствари што више публикују како би млади знали ко су, шта су и одакле су.

Он појашњава да је ријеч о процесу исламизације за вријеме турске окупације.

"То је процес који је трајао дуго и није био масован како се често представља. У почетку је текао појединачно, у 16. и почетком 17. века био је масовнији, па је полако јењавао, да би до појаве касне исламизације дошло у другој половини 19. века", рекао је Сeлимовић.

Он је навео да међу муслиманима има историчара који су објективни, али да не могу да дођу до изражаја, јер настоје да не дођу у сукобе.

"Највећи део Бошњака води српско порекло и ту нема спора што се тиче науке", рекао је Селимовић и додао да је истраживао Стару Рашку, затим стару Србију, БиХ и дијелове Македоније.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да је част и привилегија да ова трибина има могућност да представи људе који мисле својом главом и могу да помогну да се испреплетене нити историје из прошлости повежу и лакше разумије оно што се данас дешава, што често шокира и не дозвољава да се живи мирним животом.

"Ово је вријеме плићака, вријеме у којем се свака почаст у прошлости није појављивала као знак који ће оволико да завлада свијетом. Постоји плићак који формира јавно мњење и како рече један есејиста `српски народ је ухваћен у невладине мрежне кругове који се појављују у три форме`", рекао је Кустурица.

Он је рекао да се у три круга појављује нешто што је врло значајно, а именовано је као мрежни рат против Срба.

"То је презвучно, али је за оне који се озбиљно баве историјом врло видљиво. Мреже невладиних организација укључују и све оно чему присуствујемо у развоју догађаја који води ка расплету косовског питања", рекао је Кустурица.

Он је као примјер навео глумца Златка Паковића, који се појавио испред Патријаршије у крвавој мантији и благословио злочин и оно што они називају геноцидом.

"Онда се тај исти мотив заврти у мрежним круговима који подразумијевају електронске медије и све друго што је укопчано између онога што контролише власт, а то је веза између Сорошове фондације и онога што јесте примјена политике до ријалитија који снижава самопоштовање и ниво идеје коју имамо о себи", нагласио је Кустурица.

Он је навео да на крају долази до когнитивно спознајног процеса у коме српски народ мијења етичку норму и морал који је угрожен и замјењује их са оним што напoлитански протестантизам већ 200 година "углављује" и никад није био овако силан и моћан као што је данас.

Салих Селимовић је историчар, професор и публициста из Сјенице. Познат је по истраживањима у областима историја исламизације југословенских простора, демографија и миграције становништва.

Добитник је Вукове награде за 2013. годину.