ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/09/2019

ГРАЧАНИЦА ПРИМЈЕР СРПСКЕ СЛОГЕ И СНАГЕ

 

ГРАЧАНИЦА, 21. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - У Грачаници је вечерас одржана свечана академија поводом Мале Госпојине - Дана општине са које је поручено да је ова општина примјер српске слоге и снаге на Косову и Метохији.

 

Архимандрит Иларион, игуман Манастира Драганац, у бесједи истакао да је током јутрошњих литија "сокацима и улицама око Манастира Грачаница" имао осјећај као да се налази у Цариграду или Јерусалиму, јер је "данас осјетио побједу љепоте православне вјере".

"Заустављањем саобраћаја имао сам осећај да стаје све оно лоше што се чини српском народу", рекао је архимандрит Иларион.

Он је нагласио да је оптимизам свештенства допринио обнови не само Цркве већ и свеколиког српског народа о чему свједочи обнова Призренске Богословије у којој је данас одржана сједница Националног просвјетног савјета Србије.

"Морамо с вером у спасење и вером да нам је добро наставити живот, јер је тако наш народ проживео векове у којима је било још теже", рекао је архимандрит и указао да су Влада Србије, међународни и домаћи донатори непрестано помагали Епархији рашко-призренској у послијератној обнови.

Замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је на Косову и Метохији захваљујући предсједнику Србије Александару Вучићу, послије деценија заборава, покренут инвестиционом циклус чија ће вриједност до краја године прећи сто милиона евра.

Петковић је истакао да ће у Грачаници бити реализован велики број пројекат, укључујући изградњу савремене болнице.

Он је указао на потребну јединственог дјеловања Срба, посебно зато што слиједе избори који ће умногоме опредијелити њихову будућност, те истакао како је због тога потребно масовно подржати Српску листу, као гаранта јединствене политике Срба са Космета и државе Србије.

Петковић је рекао да је славна Грачаница, око које се слеже богата историја са Милутиновом задужбином, примјер да се у срцу централног Косова гради трајни мир и мудром политиком одбране српски национални интереси.

Предсједник Српске листе Горан Ракић честитао је мјештанима Дан општине и позвао бираче да подршком Српској листи још једном покажу да су Срби на Косову и Метохији јединствени и да ће заједно и уз помоћ државе Србије и опстати.

Послије свечане академије у Дому културе, на Tргу испред сједишта општине биће организован целовечерњи музички програм у коме ће наступати музичари.