ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/10/2019

ЗАВРШНА ФАЗА "МОСТАРИЗАЦИЈЕ"

 

Конзервирано стање у којем се ионако непостојећа земља распада као буђав хљеб додатно је у Србима, а и Хрватима, убило вољу за било каквим ангажовањем на заједничком нивоу, ван својих институција, док је Бошњаке учврстило у увјерењу да могу све што пожеле /а странци дозволе/.

 

Пише: Ненад ТАДИЋ

БИЈЕЉИНА, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - БиХ нема нацију, нема симболе, нема идентитет, а сада више ни легитимну власт, пошто ни годину дана од општих избора није формиран нови сазив Савјета министара нити до краја успостављен парламент.

Тако је БиХ ушла у фазу "мостаризације" - ситуацију веома сличној стању у граду Мостару, у којем цијелу деценију није формирана нова власт, а ни одржани избори.

Власт је једино формирана у Републици Српској и у неколико федералних кантона, али у већини преосталих, као и у Федерацији БиХ /ФБиХ/, није ни на видику.

Они који прате политичку ситуацију у БиХ без проблема могу да као главне узроке неформирања власти прозову СДА и њој вјерне политичке трабанте, попут Демократског фронта Жељка Комшића, који не жели српске представнике у власти ако им политички не одговарају.

Пошто не могу да утичу на избор српског кадра у заједничким органима, бошњачка политичка елита изабрала је опструкцију изборне воље и задржавање свог кадра у заједничким органима, који је у посљедње четири године преузео неке од кључних ресора на нивоу БиХ.

Са Хрватима су се већ "разиграли" избором Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, чиме су хрватској страни поручили да их није брига за корекције Изборног закона и да своју конститутивност у ФБиХ могу имати само на папиру.

Спор у вези са чланством у НАТО-у само је инсценирани "игроказ" политичког Сарајева да би имали оправдање за опструкцију смјене власти. При томе се мисли на опструкцију, прије свега, новог кадра из Српске.

У свему томе политичко Сарајево има дискретну, али опипљиву подршку својих ратних и послијератних западних ментора, прије свега из САД. Јер, стопирање политичког живота у дејтонској БиХ, чиме се интензивно бави СДА, није могуће без пристанка Вашингтона, који је и омогућио Дејтонски мировни споразум.

Одобравајуће ћутање политичких ментора Сарајева на опструкцију избора и демократске смјене власти у ФБиХ и заједничким органима БиХ дало је нова крила вјерском фундаментализму међу бошњачком елитом.

Тако је осванула нова декларација СДА, која, на модернији начин, најављује реализацију "Исламске декларације" Алије Изетбеговића. У шеријатској држави прави избори нису ни могући, ни потребни - влада се посредством вјере и Курана.

Пошто за тако нешто још нема моћи /а ни стране дозволе/ СДА се досјетила да замрзне политички живот до неких бољих /шеријатских/ времена.

Ово конзервирано стање у којем се ионако непостојећа земља распада као буђав хљеб додатно је у Србима, а и Хрватима, убило вољу за било каквим ангажовањем на заједничком нивоу, ван својих институција, док је Бошњаке учврстило у увјерењу да могу све што пожеле /а странци дозволе/.

Како ће се све завршити?

У сценарију "мостаризације" имамо политичку и друштвену жабокречину у којој свака нација живи за себе на неодређено вријеме и сналази се како зна. Ако се то примијени на ниво БиХ, то значи да Република Српска мора да постане оно што јој је у Дејтону и дато - држава.

Не "држава у држави", јер друге државе /БиХ/ практично више и нема, већ држава са свим унутрашњим и спољним прерогативима.

Само тако Срби, као самосвојан политички и друштвени фактор, могу да испливају из "сувереног", "јединственог" и "цјеловитог" политичког блата БиХ, које нас је прво увело у рат, а данас држи као таоце и сужње нереалне амбиције сарајевске политичке елите да све уреди према свом лику.

Као у чувеној севдалинки "Шета Фата по Мостару сама"... Нек јој је са срећом и без нас!