ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/10/2019

ПОНАШАЊЕ БОШЊАЧКИХ ДЕЛЕГАТА ПОЛИТИЧКА ХИПОКРИЗИЈА

 

БАЊАЛУКА, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је одлука Уставног суда БиХ у вези са смртном казном очекивана, јер је свима јасно да члан 11. став 2. Устава Српске није у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, али да понашање бошњачких делегата представља чисту политичку хипокризију.

 

"У погледу саме материје овдје ништа није спорно. Народна скупштина Републике Српске је још 2007. године покренула процедуру усвајања амандмана којима би се избрисао из Устава оспорени члан", навео је Чубриловић.

Он је истакао да смртна казна у Републици Српској од њеног настанка није никоме изречена, тако да је у том погледу пракса јасна.

"Међутим, због понашања Клуба Бошњака, који су гласали против амандамана на Устав у Вијећу народа, ово усклађивање фактичког и нормативног је све до сад онемогућено. У том погледу, обраћање Бошњака Уставном суду БиХ није ништа до чиста политичка хипокризија", навео је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске је оцијенио да овакво поступање Клуба Бошњака показује само да је Вијеће народа постало препрека на путу остварења начала законитости и уставности у Републици Српској.

"Да није оваквог Вијећа народа не бисмо имали ових проблема. Устав Републике Српске би био у потпуности усклађен са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, а тиме би још прије више од 10 година били обезбијеђени највиши стандарди заштите људских права у Републици Српској", нагласио је Чубриловић.

Он сматра да овакво обраћање Уставном суду БиХ Клуба Бошњака никако није било потребно, јер је суд сада констатовао само оно што се већ одавно зна још када су прије више од 10 година били припремљени амандамани на Устав.

Чубриловић је указао да се Бошњаци од самог покретања овог питања пред Уставним судом БиХ желе представити као политички елемент који нуди, без икаквог легитимитета, рјешење проблема у Републици Српској.

"С друге стране, упиру прстом на институције Републике Српске и Србе као народ који до данас није избацио смртну казну из Устава. У сваком случају хоће да испаднемо лоши момци, јер нисмо испунили обавезе из Европске конвенције о људским правима. Ово је управо политичка хипокризија која је присутна", закључио је Чубриловић.

Уставни суд БиХ прихватио је апелацију Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 11. став 2. Устава Републике Српске и на јучерашњој сједници одлучио да таква норма више не може да постоји у Уставу, чиме је укинута смртна казна у Републици Српској.