ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/10/2019

ХРВАТИ НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД ИЗМЈЕНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

 

МОСТАР, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара изјавио је да странке окупљене око Хрватског народног сабора БиХ и ХДЗ БиХ неће одустати од захтјева за измјеном Изборног закона како би спријечили прегласавање од бројнијих Бошњака.

 

Чавара је тиме одбацио тврдње предсједника СДА Бакира Изетбеговића изречене уочи данашње сједнице Главног одбора да ће ХНС БиХ и ХДЗ одустати од измјене Изборног закона како би се формирала власт у Федерацији БиХ.

"Изјава да ће неко одустати од тога да се инсистира на легитимном политичком представљању је сама по себи апсурдна. Сви знамо да хрватски народ не може бирати представнике у институције власти и није уопште реално нити нормално очекивати да ћемо одустати од тога циља", рекао је Чавара за медије у Мостару.

Он је подсјетио на пресуду Уставног суда БиХ у предмету Љубић, којом се тражи осигурање избора легитимних политичких представника три народа за Дом народа и Предсједништво БиХ, преноси портал "Бљесак.инфо".

"ХНС и ХДЗ БиХ, али и хрватски народ у БиХ, неће одустати од минималних захтјева, а то је промјена Изборног закона како се не би понављао избор другог бошњачког члана Предсједништва, као што је то био случај са Жељком Комшићем", појаснио је Чавара.

У понедјељак, 7. октобра, навршава се годину дана од како су одржани општи избори у БиХ, а власт на нивоу БиХ и у ФБиХ још није формирана.