ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/10/2019

ОTВОРЕНА СВА БИРАЧКА МЈЕСTА

 

ПРИШTИНА, 6. ОКTОБРА /СРНА/ - На Косову и Метохији, гдје се данас одржавају ванредни парламентарни избори, јутрос је на вријеме отворено свих 2.547 бирачких мјеста, рекла је предсједник косовске Централне изборне комисије Ваљдете Дака.

 

Право гласа има око 1,9 милиона бирача, а у српским срединама око 117.000 бирача од којих је скоро половина уписана у бирачке спискове на подручју општина Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и сјеверна Косовска Митровица.

Гласање траје вечерас до 19.00 часова, а из ЦИК-а је најављено да прве прелиминране резултате треба очекивати око 21.00 час.

Дака је позвала бираче, политичке партије и косовске институције да помогну да изборни дан протекне у миру и без инцидената.

Према информацијама из Српске листе, више десетина аутобуса са расељеним Србима јутрос је кренуло из градова у централној Србији према Косову и Метохији.

За сада је, како наводе, административни прелаз Јариње на путу Рашка-Лепосавић прешло десетак аутобуса.

Кандидатске листе у име српске заједнице поднијели су Српска листа са 17 кандидата, коалиција "Слобода" са шест, Самостална либерална странка са 13 и Партија косовских Срба са осам кандидата.

Срби имају загарантованих 10 мјеста у Скупштини самопроглашеног Косова.

На сјеверу Косова има укупно 86 бирачких мјеста у све четири општине.

Ово су седми по реду избори на Косову и Метохији након сукоба 1999. године, а
ниједан сазив скупштине и владе од тада није одрадио пун мандат.

Косовска полицијска служба раније је саопштила да је сачинила оперативни план од четири сегмента, план за предизборне активности, план уочи изборног дана, план на дан избора и план за постизборни период, који се односи на допремање изборног материјала од изборних центара до ЦИК.