ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/10/2019

СВЕTКОВИНА КЕСTЕНА - ВРИЈЕМЕ ОПУШTАЊА И ДРУЖЕЊА

 

Кестен би требало да буде бренд Костајнице, а у цијелу причу требало би да укључи и Министарство пољопривреде Српске

 

Приредила: Марија АДАМОВИЋ

КОСTАЈНИЦА, 7. ОКTОБРА /СРНА/ - Tрадиционална костајничка манифестација Кестенијада окупила je велики броја грађана Костајнице и сусједних општина и градова, јер ова тродневна светковина кестена вријеме зa опуштање и дружење.

Директор Tуристичке организације општине Костајница Бранка Кукрика истиче за Срну да су Костајничани и њихови гости, осим у надметању у припреми паприкаша, уживали и у дегустацији кестена и слатких и сланих јела костајничког краја.

Одржана је продајна изложба сувенира, ручних радова и меда, а 65 екипа се такмичило у кувању паприкаша. Ту је била и слатка кестен кућа у којој су се могла видјети и дегустирати традиционална јела костајничког краја и колачи од кестена.

Кукрика напомиње да је "Кестенијада" туристичко-привредно-културна манифестација чији је циљ унапређење туристичке понуде општине Костајница кроз афирмацију кестена, који је карактеристичан за овај крај и који је здрав и готов природни производ.

Начелник општине Драго Бундало наводи да се ове године Кестенијада одржала 23. пут и да је најпосјећенија до сада.

"Костајница је позната по кестену, а `Кестенијада` је прилика да се народ опусти, ужива, да једе кестен, кува паприкаш - и све је бесплатно. Постало тијесно у центру града и размишљамо да убудуће затворимо за саобраћај још једну улицу, јер је велика заинтересованост људи за ову нашу манифестацију“, наглашава Бундало.

Он сматра да би кестен требало да буде бренд Костајнице, али би у цијелу причу требало да укључи и Министарство пољопривреде Српске.

"Прво би требало да се сачува кестен, јер често долази до сјече кестена који је најздравији и који може да даје пуни род, тако да треба прво сачувати стабло, а онда од плода правити бренд и прерађивати га. За кестен постоји огроман интерес земаља као што су Tурска и Израел", напомиње Бундало.

У Костајници је за вријеме "Кестенијаде" испечено и подијељено укупно двије тоне кестена.

Хусеин Ичановић из Бужима већ годинама долази на "Кестенијаду" са својим импровизованим стројем који пече и одмах гули кестен.

"Осјећам да је ово моја `Кестенијада`, сви смо ту, дружимо се и свима нам је лијепо" , наводи Хусеин.

Осим печеног кестена, костајничким улицама ширио се и мирис паприкаша, а ове године у такмичењу у припреми паприкаша учествовало је чак 65 екипа.

Мајстор једне од екипа Дејан Стијак каже да се добар паприкаш кува од телетине или јунетине од пет до шест сати, док за саму припрему – сјецкање лука и меса, те пацање меса - треба још сат и по.

Да би гурманска непца била у потпуности задовољна, уз паприкаш и кестен данас посјетиоци су се могли засладити и традиционалним јелима костајничког краја, међу којима су били колачи од кестена.

Јелена Ковачевић каже за Срну да је овај колач традиционална посластица костајничког краја.

Сва та кулинарска" чуда" била су употпуњена "ојкачом", фолклором, тамбурашима, етно изложбама, уличним сајмом књиге, позоришним представама и осталим садржајима како би сваки посјетилац пронашао нешто за себе и отишао из Костајнице са лијепим утисцима.

ИСПЕЧЕНЕ ДВИЈЕ ТОНЕ КЕСТЕНА

Ова туристичко-привредно-културна манифестација завршена је проглашењем побједника такмичења у кувању паприкаша у коме је учествовало 65 екипа, а најбоља је била екипа Дома здравља "Козма и Дамјан" из Козарске Дубице.

На такмичењу "Котлић Кестенијаде" учествовале су екипе из Костајнице, Новог Града, Козарске Дубице, Приједора, Градишке, двије из Србије и једна из Хрватске.

Најбољој екипи награду од 100 КМ и пехар синоћ је уручио министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Кукрика је рекла Срни да је, према оцјени жирија, друго мјесто и 80 КМ припало екипи "Кајак" из Костајнице, док је треће освојила екипа Основне школе "Петар Мећава" из Костајнице која је добила 50 КМ. Награду за најуређенији сто освојила је екипа "Мала станица" из Приједора.

Општина Костајница је за такмичаре који су припремали паприкаш, а затим га подијелили са посјетиоцима, обезбиједила 130 килограма меса, каже она, док је за три дана, колико је трајала "Кестенијада", за бесплатну дегустацију испечено двије тоне кестена који је, такође, обезбиједила општина.

Организатор манифестације је општинска Tуристичка организација, а генерални покровитељ општина Костајница.