ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/10/2019

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА УБИЈЕНОМ ТУРСКОМ АМБАСАДОРУ У СФРЈ

 

БЕОГРАД, 8. ОКТОБРА /СРНА/ - Спомен-плоча убијеном турском амбасадору у СФРЈ Галипу Балкару откривена је данас у Београду у присуству министра спољних послова Србије Ивице Дачића и делегације Турске.

 

Амбасадор Галип Балкар смртно је рањен 9. марта 1983. године на углу тадашње Улице генерала Жданова /садашња Ресавска/ и Булевара револуције, а напад су извршила двојица јерменских атентатора Харучион Крикор Левонијан и Рафи Александер ел Бекијан.

Дачић је, обраћајући се након откривања спомен-плоче, рекао да данас, 36 година након немилог догађаја, Србија и српски народ одавањем поште Балкару још једном недвосмислено осуђују сваки покушај екстремизма, као и сваки вид уношења немира и дестабилизације, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Овим даном и чином указујемо на важност одсуства насиља, али и на значај мирног превазилажења размирица. Желим да сећањем на овај страшан догађај подигнемо свест о важности живота сваког појединца као универзалне вредности и да се таквом заједничком свешћу боримо да као цивилизација искоренимо могућност да се понове сличне трагедије", истакао је Дачић.

Он је подсјетио да је Балкар 9. марта 1983. године смртно рањен, те да је тог дана Србија постала непосредни свједок стравичног акта насиља.

"Данас смо се окупили баш овде, како бисмо и на овај начин трајно одали пошту нашем колеги дипломати, некадашњем амбасадору Турске у СФРЈ. У знак сећања, чинимо оно што је требало давно учинити", рекао је Дачић.

Дачић је додао да се име Галипа Балкара уписује у вјечну књигу оних дипломата који су сопственом жртвом задужили своју домовину.

Он је указао да је тога дана немили догађај угрозио животе и других Београђана, те подсјетио да не смију бити заборављени пуковник Слободан Брајовић и Зорица Золотић, који су се успротивили нападачима, као ни студент Жељко Миливојевић, који је изгубио живот покушавајући да их савлада.

"Жртва тог младића била је оличење колективног духа нашег народа и државе, те најбоље осликава да Београђане није тако једноставно уплашити терором и страхом", рекао је Дачић.

Убиство турског амбасадора у Београду Галипа Балкара био је први и једини случај међународног тероризма у Београду и тадашњој Југославији.

Атентат су извршила двојица јерменских атентатора Харучион Крикор Левонијан и Рафи Александер ел Бекијан.

Касније је утврђено да је послије пуцњаве на Балкара, требало да Левонијан из торбице извади метар дуго платно и да га пребаци преко амбасадоровог аутомобила.

На њему је било исписано "Извршиоци правде за јерменски геноцид".