ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/10/2019

КАМЕН TЕМЕЉАЦ ЗА КУЋУ МИХАЈЛОВИЋИМА

 

Миодраг каже да би његова жртва и жртва супруге Дивне да са два сина опстану на свом имању у мултиетничком селу Рабовце била узалудна да није било овог дана и људи који схватају да без опстанка младих нема ни опстанка Срба.

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ЛИПЉАН, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - У селу Рабовце, код Липљана, положен је камен темељац за градњу нове куће породице Миодрага и Дивне Михајловић, површине 62 метра квадратна.

Послије писања Срне о проблемима ове породице, Михајловићи ће добити нови дом о трошку Министарства за заједнице и повратак у привременој Влади у Приштини.

"Не жалим да овог тренутка затворим очи јер сам видео да су мојим синовима Милошу и Мирославу почели да граде кућу", каже Миодраг Михајловић, који је оболио од тешке плућне болести.

Миодраг истиче да би његова жртва и жртва његове супруге Дивне, обољеле од тежег облика параплегије, да са два сина опстану на свом имању у мултиетничком селу Рабовце била узалудна да није било овог дана и људи који схватају да без опстанка младих нема ни опстанка Срба.

"Ово је било чисто српско село, али данас Срби чине мање од трећине становника у Рабовцу, изолованом мултиетничком селу уз пут Липљан-Урошевац", наводи Миодраг и жали што одговорни у власти Србије нису раније схватили значај опстанка српског народа у овом селу.

Његова супруга Дивна каже да су јој се све жеље, након женидбе млађег сина Милоша и полагања камена темељца за градњу куће, испуниле.

"Хвала људима који су разумели нашу муку и страх да ћу са супругом остати сама као камен на камену, јер су ми деца, услед немаштине и страха, била одлучила да иду у бели свет", наводи Дивна.

Милош, млађи од двојице браће Михајловић, ради на одржавању црквеног дворишта у Цркви Светих Флора и Лавра у Липљану.

"Остајем одан цркви јер сам рођен у кући која се граничи са двориштем Цркве Свете Недеље у Рабовцу. Сада, пошто је постављен камен темељац, бићу последњи Србин који ће напустити Рабовце", вели Милош.

Он је, као и његови родитељи, захвалан људима добре воље и нада се да ће се одговорни у српској општини Липљан смиловати и дати му неко радно мјесто како он и његова супруга не би страховали да неће имати откуд да "створе динар" за прегледе током трудноће.

"Tражим обично радно место, макар као радник на одржавању гробља, иако сам завршио средњу саобраћајну школу, јер сам свестан да се до радног места на којем се плаћа здравствено осигурање тешко долази, посебно због тога што су скоро сви моји вршњаци незапослени", каже Милош.

Глава породице Миодраг Михајловић апелује да се комшије врате, да отворе врата на затарабљеним кућама и одустану од продаје имања ослоњених на пругу Косово Поље-Скопље.

У Рабовцу је остало стотињак Срба, уз око 150 Албанаца, који су се у ово село населили послије мартовског погрома 2004. године.