ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

СУШТИНА НЕФОРМИРАЊА ВЛАСТИ - ОДРЖАВАЊЕ ПОДАНИКА, А НЕ АНП

 

БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да je суштина неформирања власти на нивоу БиХ у томе да се на власти што дуже одрже Мирко Шаровић, Драган Мектић и други који су показали своје подаништво политичком Сарајеву и њиховим интересима, а не Акциони национални план /АНП/ за чланство у НАТО-у и остали разлози који се измишљају.

 

Он је нагласио да у БиХ једино Република Српска има стабилну институционалну власт и политичку и социјалну ситуацију.

Додик је подсјетио да је Српска успјела да само послије мјесец дана има нову владу и извршне структуре власти, а то што годину дана након општих избора на свим другим нивоима у БиХ власт није формирана говори o систематској кризи у БиХ.

Он је нагласио да је претходне четири године са бошњачко-муслиманском структуром у власти била опозиција Републике Српске, које се Сарајево ни сада не одриче.

"Они покушавају различитим смицалицама да их одрже што је могуће дуже на власти. Годину дана успјевају тако што измишљају разне ствари као што је прича о акционом националном плану за чланство у НАТО-у, за који знају да Република Српска неће прихватити јер има Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности и очувању уставног поретка", рекао је Додик.

Он је за "Спутњик" рекао да Републици Српској није на дневном реду чланство, као ни први корак ка чланству у НАТО.

"Али они инсистирају на томе знајући да ми то нећемо прихватити и то слови као разлог, а суштина је да се на власти одрже Мектић, Шаровић и други који су показали своје подаништво политичком Сарајеву и њиховим интересима и да на тај начин могу да доносе одлуке, или да запошљавају своје људе и друго", рекао је Додик.

Он је упитао како објаснити чињеницу да је недавно утврђено да је невалидна факултетска диплома директора Овавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ у БиХ, и нико о томе не води рачуна, чак се сматра да су сада криви они органи који су то утврдили, а не онај који је има /Осман Мехмедагић/.

"Потпуно је расута ситуација на нивоу БиХ. Парламент не функционише, неке структуре парламента јесу конституисане, неке нису, Предсједништво од првог дана ради како ради, на почетку сам мислио да можемо нешто да урадимo, сада видим да не можемо", рекао је Додик.

Говорећи о разлозима за неформирање власти на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/, Додик је рекао да је проблем у односу Бошњака и Хрвата.

"Чињеница је да су Бошњаци-Муслимани, можемо рећи, изборним инжењерингом обезбиједили довољно гласова Муслимана да гласају за њима подобног Хрвата, Жељка Комшића, којег су довели у Предсједништво, а елиминисали Хрвата Драгана Човића који је имао највећу подршку самих Хрвата. Тиме се деградира оно што је суштина саме БиХ, а то је равноправност три народа", рекао је Додик.

Он је навео да Хрвати, на темељу тога траже измјену Изборног закона, како би се обезбиједило право да бирају Хрвата.

"То је логично и ми то подржавамо. Али то је довољан разлог да сада нема ни федералне ентитетске владе, чак се није ни покушало доћи до формирања нових структура власти... На кантоналном нивоу такође коче односи између Хрвата и Муслимана, а на неким мјестима и унутармуслимански раскол", рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска има штете због такве ситуације у БиХ, али је схватила да било какав напор за формирање власти на нивоу БиХ не може да доведе до резултата.

"Више и не мислимо да нешто покушамо да урадимо. Ако видимо да су се створили услови да се изабере нови Савјет министара ми ћемо то урадити, а ко не, нећемо се знојити", рекао је Додик.

На констатацију новинара да је можда посљедња шанса за формирање власти на нивоу БиХ изгубљена 5. септембра када је истекао рок за реализацију споразума о формирању власти у БиХ, Додик је рекао да као политичар мора да пристаје на сваку могућност за договор, али не и на квалификацију компромиса по сваку цијену.

"Бакир Изебеговић не одустаје од тог споразума, али сматрам да су га странци учили да буде оптимиста, а реалност је да тамо оптимизма нема. БиХ је упала у муљ и жабокречину, јер се изгубила прича да се грађани равноправно заступају. СДА тражи унитарну државу у којој нема ентитета, при чему се урушава основни концепт БиХ. У Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а оно што нуди СДА, јесте универзални грађанин само зато што они мисле да су већина", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да су му Американци увели санкције због његове реторике, за коју тврде да је антидејтонска, што није тачно, оцјењујући да су највећи антидејтонски посао у БиХ радили "криминалци у лику високих представника међународне заједнице".

"СДА напише документ који је потпуно антиуставан и нико не потеже питања одговорности, а ако ја нешто кажем, онда је то аларм да ми Вашингтон успостави санкције. То и није тако лоше, почаствован сам чињеницом да не морам да се састајем са Американцима који ће тражити да урадим нешто што нећу", поручио је Додик.