ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ ГРАНАТИРАЛЕ НАСЕЉЕ ЗОЛОТО

 

ЛУГАНСК, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Украјинска војска гранатирала је насеље Золото у Луганској Народној Републици, пред данашње планирано повлачење оружаних снага са линије контакта, саопштио је портпарол Народне војске Јаков Осадчи.

 

Он је рекао да команданти јединица у зони сукоба покушавају да ометају процес повлачења снага и опреме са контролног пункта "Број два" у Золотом, упркос намјери предсједника Украјине Владимира Зеленског да мирним средствима пронађе рјешење за оружане сукобе у Донбасу.

"Украјинске снаге појачале су гранатирање насеља у зони искључења у Луганској Народној Републици чиме покушавају да испровоцирају одговор Народне војске", истакао је Осадчи.

Према ријечима Осадчија, украјинске снаге су у нападу користиле пјешадијска борбена возила и мало оружје, јавио је ТАСС.

Осадчи је позвао међународне организације да натјерају лидере украјинске војске да прекину са провокацијама дуж линије контакта чији је циљ ескалирање сукоба у Донбасу и да испуне своје обавезе у вези са повлачењем војске и опреме.

Он је додао да снаге Луганске Народне Републике у потпуности поштују постигнуте споразуме о прекиду ватре и да не насједају на провокације.

Учесници састанка Контактне групе за Украјину, који је одржан 2. октобра у Минску, сагласили су се у вези са распоредом повлачења снага у насељима Золото и Петровско.