ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

АМЕРИКА УНОСИ КОНФУЗИЈУ ИМЕНОВАЊИМА СПЕЦИЈАЛНИХ ПРЕДСТАВНИКА

 

БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не жели да изгуби Русе као пријатеље, те да не разумије америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију.

 

Додик је нагласио да у БиХ нема руских војника, али да је позната ствар да у Сарајеву постоји центар који су формирали Американци, Британци и Бошњаци да би скупљали информације о "малигном руском утицају".

"Та прича је потпуно измишљена. Никада нисам чуо ниједног Руса да је дошао да каже да нешто треба да се уради. Руси чак немају ни медије у БиХ попут Н1 или `Ал џазире`", рекао је Додик за "Спутњик", додајући да је предлагао да се формира и балкански руски информативни сервис.

Додик је истакао да тврдње америчког аналитичара Данијела Сервера о томе да Москва има погубне намјере на Балкану, немају везе са здравим разумом и да жали САД ако немају никог релевантнијег за анализе.

Према његовим ријечима, Сервер је муслимански лобиста и њему су од 1991. за све криви Срби.

"Не може о томе да прича човјек који бар једном годишње не дође у БиХ", навео је Додик.

Он је оцијенио да, ако је неко присутан и врши утицај, онда је то Америка.

Додик је истакао да нема позитивна искуства са америчким специјалним изасланицима.

"Не разумијем америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију. Прво су именовали Метјуа Палмера за Балкан, а потом и другог изасланика /Ричарда Гренела/ само за дијалог Београда и Приштине. Палмеру је тиме требало да буде сачуван образ и дата му је надлежност за БиХ јер је Гренел Трампов човјек од повјерења", нагласио је Додик.

Он је рекао да високи амерички званичници свакодневно говоре како је добро да БиХ буде у НАТО-у, "али када шеф руске дипломатије нешто каже о томе, онда се сви подигну на ноге".

Додик је рекао да је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров велики познавалац детаља "везано за читав систем Југославије и БиХ" који је веома објективан и никада није фаворизовао само права Срба.

"Када смо ми рекли да не дамо сагласност да БиХ уведе санкције Русији, одмах смо постали руски поданици, а иза тога иде прича да Руси имају већи утицај него они /Американци/", навео је Додик.

Према његовим ријечима, нико од Срба није искључио Американце као људе који треба да помогну да се нешто ради, али Срби не могу да забораве да су /Американци/ све урадили против српских државних и националних интереса.

"У САД морају да схвате карактер Срба, морају да схвате да су нам бацали осиромашени уранијум, интервенисали су у БиХ и стали на страну муслимана и Хрвата, детерминисали исход рата и у Дејтону нам у понижавајућем облику наметнули међународни споразум, да би рекли да су помогли. Ништа нису помогли. И сада нас желе у НАТО-у? Ја нећу у НАТО", истакао је Додик.

Он је рекао да је раније Русија чак исказивала спремност да уђе као чланица НАТО-а, али да се данас све промијенило, "само је притисак остао исти".

"Ми то не морамо урадити и нећемо то урадити", истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ не сматра да је флоскула његова реченица да Српска има право на самоопредјељење.

"Није то мој идеализам јер нама странци годинама говоре да су саставни дио Устава међународни акти као што је пакт о људским правима и слободама, а први члан гласи да народи имају право на самоопредјељење. Додаје се да тамо гдје постоји међународна управа, она је дужна да помогне народима да се то право афирмише. А када се ми на то позовемо, добијемо одговор да је то антидејтонски, јер се плаше отцјепљења", рекао је Додик.

Он је рекао да народ има право на самоопредјељење и да је савршено јасно "шта би Срби данас одлучили".

"Они се боре против било каквог нашег истицања права на самоопредјељење. Ми морамо то да дочекамо и ми ћемо то дочекати", нагласио је Додик.

Он је рекао да је Српска остала стабилна у таквим тешким дискриминаторским условима у БиХ, као и да Република има све дефиниције државе.

"Република Српска би требало да добије и столицу у УН, али и не мора, ми ћемо неке друге земље замолити да нас представљају у УН. Доћи ће неке друге генерације људи, ми треба да дочекамо то вријеме, тако што ће Република Српска радити ово што ради сада - имати своју власт, парламент, имати народ, имати своју вољу и бавити се инвестицијама колико она може", рекао је Додик.