ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

ОРСОН ВЕЛС - ФИЛМОФИЛ, МАЂИОНИЧАР, ТОРЕАДОР, "ЧЕТНИК"....

 

БИЈЕЉИНА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Орсон Велс, аутор "Грађанина Кејна", најбољег америчког филма у 20. вијеку, глумац, режисер, радио-уредник, тореадор, љевичар и женскарош, преминуо је 10. октобра 1985. године.

 

ВИРТУОЗНИ ГРАЂАНИН КЕЈН

Његов први и уједно најбољи филм "Грађанин Кејн", дјело виртуозне изражајне снаге и оригиналности, техничких новина и новог начина монтаже - једно је од најбољих филмских остварења у историји кинематографије.

Велс је 1971. добио "Оскара" за животно дјело. Његови остали филмови, у којима се појављивао као режисер и глумац, изазивали су велику пажњу и имали бројну публику:

"Величанствени Амберсонови", "Дама из Шангаја", "Магбет", "Отело", "Зрно зла", "Господин Аркаден", "Процес", "Поноћна звона", "Истине и лажи", "Сиротица из Ловуда", "Трећи човјек", "Хотел `Интернационал`"...

КАКО СУ "МАРСОВЦИ" ЗАУЗЕЛИ ЧИКАГО

Tридесетог октобра 1938. године Орсон Велс, тада млади глумац и режисер још непознат свјетској јавности, читао је и режирао радио-драму која му умало није уништила каријеру.

Орсон је успио да убиједи милионе Американаца да су Земљу напали ванземаљци. У то доба радио је био основно средство јавног информисања. Tада двадесеттрогодишњи Орсон добио је прилику да уочи "Ноћи вјештица" чита радио-драму засновану на књизи Херберта Џорџа Велса "Рат свјетова".

Велс је неочекивано преносио наводну инвазију ванземаљаца и тврдио да се "чују експлозије са Марса". У програм се укључио још један репортер, који је пренио да је видио Марсовца како излази из челичне летјелице.

У наставку програма Велс је саопштио шокираним Американцима да ванземаљци "наоружани до зуба" елиминисали више од седам хиљада припадника полиције, као и да спроводе насиље у Чикагу и Сент Луису...Након опште хистерије, једва је убиједио слушаоце - да се шалио.

Био је то највећи медијски гаф тог доба у САД.

ТОРЕАДОР, МАЂИОНИЧАР И ТИТОВ ПРИЈАТЕЉ

Велс је био свестран. Заљубио се у борбе с биковима и постао тореадор, освајао је жене и позоришта, те се на крају скрасио у Њујорку, гдје је као позоришна и радио-звијезда владао градом и Америком, уживајући успут у друштву бродвејских плесачица, које су биле љубавнице гангстера.

Орсон Велс није имао политичке везе, али је био моћан због талента, шарма и магије, коју је, као доживотни члан Свјетске асоцијације мађионичара, волио и практиковао још од дјетињства.

Био је признат и слављен у Европи и свијету, лутао је по хотелима у разним земљама, дружећи се с моћним људима попут Резе Шаха Пахлавија и југословенског комунистичког лидера Јосипа Броза Tита. Остављао је за собом недовршене филмове и неплаћене хотелске рачуне.

Посебно је цијенио српског и екс-југословенског глумца Павла Вуисића, од кога је добио шубару, током снимања филма "Битка на Неретви", од које се није одвајао.

"КОМУНИСТА" КОЈИ ЈЕ ИГРАО ЧЕТНИКА

Орсон Велс је по досијеу ФБИ "жигосан" као комуниста још 1945. године. Када је 1969. стигао у Југославију, на снимање филма "Битка на Неретви" Вељка Булајића у коме је играо четника, упознао је Tита.

Посебно је хвалио Tита и називао га "посљедњим великаном међу великим људима тог доба". Све то било је сумњиво америчким службама безбједности, које су га осумњичиле да је љевичар.

Свој посљедњи наступ Орсон Велс имао је у анимираном филму "Tрансформерси", почетком осамдесетих година прошлог вијека. Преминуо је убрзо након наступа у том филму у 70. години.