ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

ЛИУ: БОЉЕ ДА СЕ НЕ ЈАВЉАМО ЈЕДНИ ДРУГИМА У КОСМОСУ!

 

ПЕКИНГ, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Највећи кинески и један од највећих свјетских свемирских футуролога и писаца научне фантастике Лиу Цисин сматра да ниједна космичка интелигенција не би требало да објављује своје постојање, јер би то могло да доведе до међусобних сукоба.

 

"Можда ће за десет хиљада година звјездано небо у које човјечанство гледа и даље бити празно и тихо, а можда ћемо се сутра пробудити и видјети ванземаљски свемирски брод величине Мјесеца паркиран у орбити", сматра Лиу.

Посљедњих година Лиу је постао глобално популаран. Његов роман "The Three Body Problem" /Проблем три тијела/ добио је награду "Хуго", најпрестижније признање у научној фантастици, а компанија "Амазон" жели да екранизује ову трилогију, најављујући бољу серију од "Игре пријестола".

Бивши амерички предсједник Барак Обама рекао је "Њујорк тајмсу" да му је прва књига из ове трилогије "дала космичку перспективу током тешких тренутака његовог мандата у Бијелој кући".

Лиу је потврдио да је Обамино особље својевремено од њега затражило да му пошаље примјерак треће књиге из трилогије и прије издавања.

На крају другог наставка један од главних ликова износи основну филозофију цијеле трилогије - ниједна цивилизација не би требала објављивати своје присуство у свемиру. Било која друга цивилизација, која сазна за њено постојање, схватиће то као пријетњу.

Све цивилизације то чине, елиминишући конкуренте све док не наиђу на једног који је технолошки супериоран и онда саме буду елиминисане.

Tо мрачно космичко стајалиште познато је као "теорија тамне шуме" - заговорници ове теорије сваку цивилизацију у свемиру замишљају као ловца који се скрива у тамној шуми, чекајући прве звукове супарника.

Лиуова сада планетарно позната трилогија почиње крајем шездесетих година 20. вијека, у вријеме Маове Културне револуције, кад млада Кинескиња шаље поруку у оближњи звјездани систем.

Цивилизација која је примила поруку креће у мисију инвазије Земље, али млада Кинескиња више за то не мари, јер су је страшни испади "Црвене гарде" увјерили да људи више не заслужују да преживе.

На путу према Земљи ванземаљска цивилизација уништава акцелераторе честица како би спријечила људски напредак у ратној физици попут изума атомске бомбе мање од стољећа након појаве прве репетирајуће пушке.

Лиу нерадо повезује своје књиге са стварним свијетом, али каже како је његов рад настао под утицајем историје земаљских цивилизација - посебно сусрета технолошки напреднијих цивилизација и аутохтоних насељеника неког подручја.

Кинески научници позвали су Лиуја да посјети њихов модеран радио-центар на југозападу Кине - двоструко већи од оног америчког у опсерваторији Аресибо у порториканској џунгли.

Кинески сателитски "тањир" највећи је на свијету - ријеч је о водећој опсерваторији на Земљи изграђеној како би се слушале поруке ванземаљске интелигенције.

Ако такав сигнал дође с неба у сљедећих десетак година, Кина ће га вјероватно прва чути, преноси портал "Атлантик".

Колики је утицај Лиуја у Кини показује чињеница да владина свемирска агенција понекад од њега тражи савјете о научним мисијама.