ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

ИДУЋЕ ГОДИНЕ У СРПСКОЈ ГЛАВНА ПРОСЛАВА 800 ГОДИНА СПЦ

 

БЕОГРАД, 8. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се низом манифестација у Републици Српској обиљежава 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/, али да ће током идуће године главна прослава бити када се заврши обнова Саборне цркве у Мостару.

 

Додик је истакао да СПЦ у Републици Српској и БиХ фунционише једним засебним животом који има подршку народа и структура власти.

"Ми поштујемо оно што је историја. Једна од пет епархија које је формирао Свети Сава била је управо епархија која сада покрива Херцеговину - Захумска", подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да је централни објекат те епархије - Саборна црква у Мостару, која је до темеља била срушена током протеклог рата 1992. године.

"Све смо учинили да је обновимо и са завршетком тих радова обиљежимо 800 година СПЦ и православља на нашим просторима. То ће бити у току идуће године. Радови на објекту Саборне цркве у Мостару трају и вјерујем да ћемо успјети сљедеће године за датум кад је одређен за прославу, да све то завршимо", рекао је Додик за "Спутњик".

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић обећао и дао помоћ за изградњу, као и да Република Српска такође помаже изградњу.

"Потребно је само да се то временски деси. Тако да се низом манифестација и послије тога, али и данас путем разних академија у Бањалуци, Требињу, Источном Сарајеву, обиљежава 800 година", рекао је Додик.

Додик је рекао да је 800 година СПЦ важан датум, јер несумњиво указује на идентитет.

"Не би се одржао српски народ да није било СПЦ. Био би изгубљен кроз многе окупације, агресије, ратове и све што му се десило. Да није било СПЦ, ми бисмо изгубили језик, писмо, крсну славу и све што нас чини нашим идентитетом", рекао је Додик.

На питање да ли ће инсистирати да странци напусте Уставни суд БиХ, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да БиХ већ 15 година не успијева да донесе свој закон о Уставном суду и то је разлог зашто странци остају.

"Нема ниједног Уставног суда на свијету који је уставотворац, већ је према свим законима искључиво надлежан да саопшти да ли је неки пропис у складу са њим или није, а не да креира нови уставни систем, што Уставни суд БиХ масовно ради.

Додик је рекао да сада, када је високи представник скрајнут по питању наметања рјешења, појавио се Уставни суд у којем сједе три странца и два муслимана који доносе одлуке опет на наговор високог представника, што је немогућа ситуација да се настави даље.

Он је рекао да постоји одређена сагласност да то треба да се ријеши у Републици Српској, али не на који начин треба да се бори.

Он је навео да лидер СДС-а Мирко Шаровић каже да је и СДС против Уставног суда, али ништа не би чинили зато што очекује да ће то странци урадити. "Они то никад неће урадити, а зашто би то и муслимани урадили", каже Додик.

"Мислим да морамо да дођемо до тренутка да се каже - или ће то урадити или нема даље. Нема другог начина, ако има ја сам спреман, али нема другог начина. Босна је пуна тих проблема, ровита немогућностима", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да три странца и два Бошњака у Уставном суду, у којем се одлучује простом већином, увијек доносе одлуке против Републике Српске, као што је укидање грба или химне, те Дана Републике.

"А кад се ми побунимо, странци кажу да донесемо закон, а закон се не може донијети јер код Бошњака нема воље за то да се обезбиједи промјена уставног система.