ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/10/2019

ПОДРШКА ПРОЈЕКТУ УДАС-а, ЕУ ОБЕЗБИЈЕДИЛА 500.000 ЕВРА

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да ће град подржати пројекат Организације ампутираца Републике Српске – УДАС под називом "Заједнице различитих, али равноправних грађана", за чије је спровођење ЕУ обезбиједила 500.000 евра.

 

Пројекат се бави укључивањем лица са инвалидитетом у развој локалних заједница, као и поправљањем њиховог статуса.

Осим Бањалуке, у пројекат су укључени Бијељина, Требиње, Сарајево и Тузла.

Радојичић је након састанка у Бањалуци са предсједником УДАС-а Жељком Волашом рекао новинарима да је ово први пут да је једна организација ратних инвалида за овакав пројекат добила средства из европских фондова.

Он је нагласио да је УДАС једна од најангажованијих организација у Бањалуци, не само у домену борачко-инвалидске заштите, већ и ширем смислу лица са инвалидитетом.

"Из ове организације су нас данас информисали и договарали смо се о заједничком раду на веома озбиљном пројекту `Заједнице различитих, али равноправних грађана` који је УДАС успио обезбиједити из европских фондова", рекао је Радојичић.

Радојичић је навео да је ријеч о пројекту са више елемената, који ће град у потпуности подржати и учествовати у њему.

"Сада смо понудили и повезивање са неким нашим другим пројектима и организацијама, а настојаћемо се повезати и са остала четири града који су учесници. УДАС је координатор и носилац тог посла", рекао је Радојичић.

Он је рекао да је пројакт подразумијева даљу инклузију, поправљање положаја лица са инвалидитетом, њиховом конкретном ангажовању на различитим пословима, што би требало укупно да подигне и степен организованости удружења у области инвалидности, а и лица са инвалидитетом у Бањалуци.

Волаш је навео да се УДАС-ов пројекат уклапа у пројекат града Бањалуке под називом "Бањалука људског лица", оцјењујући да град активно ради на побољшању статуса и укључења лица са инвалидитетом у друштвену заједницу.

"Надамо се да ћемо кроз овај пројекат додатно побољшати њихов положај", рекао је Волаш.

Он је рекао да је вриједност пројекта 500.000 евра и финансира га ЕУ, те да је и град Бањалука заинтересован за суфинансирање.

"Пројекат је замишљен да оснажује лица са инвалидитетом и организације лица са инвалидитетом и повећава њихове капацитете како би могли да раде у својим заједницама. Нудимо концепте нове узајамне подршке и услуга у заједници, стажирање у организацијама лица са инвалидитетом како би повећали капацитете тих организација да почну да раде, пишу пројекте, буду активни и помажу у развоју својих заједница", појаснио је Волаш.

Волаш је истакао да пројекат обухвата и могућност стажирања лица са инвалидитетом у институцијама власти, као и отварање могућности да та лица имају савјетодавне улоге у градским парламентима што ће кроз овај пројекат бити развијано.

"Пројекат је динамичан и сви ћемо бити радосни када ово крене пуним капацитетом, јер је пројекат у припремној фази кренуо почетком новембра прошле године и траје три године", рекао је Волаш.

Он је истакао да пројекат почиње да заживљава у градовима који су укључени и изразио наду да ће успјети да окупи све градоначелнике на једном мјесту ради потписивања уговора о реализацији пројекта и заједничке мисије побољшања квалитета живота и интеграције лица са инвалидитетом.

Волаш је рекао да је циљ анимирати грађане, а кроз пројекат "Заједнице различитих, али равноправних грађана" то ће бити и урађено, па ће лица са инвалидитетом моћи да дају допринос развоју својих заједница.