ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

ПРОПАСТ АВИО-КОМПАНИЈА

 

ВАШИНГТОН, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Међународна канцеларија за ваздухопловство упозорава на све већу динамику пропасти авио-компанија, која је готово рекордна од када се ти показатељи службено прате.

 

Портал "Геополитика" наводи да је разлог приближавање нове економске кризе што утиче на многе секторе, али највише на авионске компаније, чији су банкроти протеклих мјесеци постали све учесталији.

Ти банкроти углавном се дешавају пред економске кризе и у доба рецесије, па се оцјењује да би свјетску економију већ идуће године могла задесити тешка криза.

Велики авио-превозници - британске туристичка групација "Tомас Кук" и бразилска "Авијанса", те још 17 њих - предали су молбе за заштиту од кредитора.

Ту су и француски "Ејгл азур" и "XЛ ервејс", словеначки "Адрија вингс", те неке њемачке компаније.

Један од иницијатора пропасти је и низ хаварија "Боинговог" супер-џета "737 макс", који је прошле и ове године имао низ катастрофалних несрећа и због тога био приземљен на пистама.

Проблем је што су се на тај авион ослањали многи свјетски превозници и градили своје пословне планове.

Већина економских аналитичара очекује погоршање стања у свјетској привреди, а то ће се још негативније одразити на осјетљиви авио-превознички сектор.