ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

МЕКТИЋ ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ ДОЛАЗАК ЗИМЕ СМАЊИТИ ПРИЛИВ МИГРАНАТА

 

САРАЈЕВО, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је да очекује да ће доласком зиме бити смањен број илегалних миграната који улазе у БиХ.

 

"Сигурно да ће доласком зимских дана бити смањен број миграната и та рута ће бити у највећој мјери привремено заустављена. Драстично повећање се не очекује, а у којој мјери ће се моћи спријечити њихов долазак - видјећемо", рекао је Мектић.

Он је навео да је долазак миграната у зимском периоду већ три, четири године на истом нивоу.

Мектић није могао потврдити наводе да пред границом БиХ, претежно на њеном источном дијелу, дневно чека по скоро хиљаду миграната како би покушало илегално ући у БиХ, наводећи да не зна о ком броју је ријеч.

Говорећи о затварању прихватног центра "Вучијак" код Бихаћа, министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату је подсјетио да је на састанку у Бриселу договорено да се тај мигрантски центар мора затворити, али да се претходно мора наћи нова локација.

"Врло тешко је наћи другу локацију. Када дођемо до неке локације проблем су нижи нивои власти, од локалних заједница па надаље, који чине све да спријече отварање таквих центара у својим срединама", објаснио је Мектић.

Специјални извјестилац УН за људска права миграната Фелипе Гонзалес Моралес приликом недавног боравка у БиХ рекао је да су услови у том смјештају нехумани.