ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

РАЗВОЈ ЛИТИЈУМ-ЈОНСКИХ БАТЕРИЈА НАГРАЂЕН НОБЕЛОМ

 

СТОКХОЛМ, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Американац Џон Гудинаф, научник енглеско-америчког поријекла Стенли Витингем и јапански научник Акира Јошино добили су Нобелову награду за хемију за развој литијум-јонских батерија, саопштено је данас из Шведске краљевске академије наука.

 

"Лагане, пуњиве и снажне батерије сада се користе у свему, од мобилних телефона и лаптопова до електричних возила. У њима може да се ускладишти значајна количина енергије Сунца и вјетра, што омогућава постојање друштва без фосилних горива", наводи се у саопштењу.

Гудинаф је професор на Универзитету Тексаса у Остину, Витингем се бави истраживачким радом на Универзитету у Бирмингему и Универзитету Њујорка, а Јошино је професор на Универзитету Меијо у Јапану.

У саопштењу се указује да се литијум-јонске батерије употребљавају широм свијета у преносивим електронским уређајима које користимо за комуникације, рад, учење, слушање музике и потрагу за знањем.

Витингем је положио темеље за литијум-јонску батерију током нафтне кризе седамдесетих година прошлог вијека, када је радио на развоју метода за енергетске технологије које не користе фосилна горива, наводи Шведска краљевска академија наука.

Гудинаф је предвидио потенцијал употребе катода уколико се користи метални оксид умјесто металног сулфида, што је довело до развоја много снажнијих батерија.

Јошино је искористио Гудинафову катоду као основу и направио прву комерцијалну литијум-јонску батерију 1985. године. Ова батерија била је лагана, ојачана и могла се напунити стотинама пута прије слабљења својстава, додаје се у тексту.

Тројица научника подијелиће новчану награду од милион круна /820.000/ евра.