ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

ЂУРИЋ: ПРИШТИНА МОРА НАГЛАВАЧКЕ ДА ЛЕТИ ИЗ УЕФА И ФИФА

 

БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да послије забране фудбалског меча између "Трепче" и "Црвене звезде", који је данас трeбало да буде одигран у Звечану, Приштина мора наглавачке да лети из Уефе и Фифе, гдје јој никада и није било мјесто.

 

"Ово је још један доказ настојања Приштине да се Србија на сваки, па и на симболичан начин, истисне са Косова и Метохије, иако је утакмица за циљ имала промоцију спорта, а не било какву политичку поруку", навео је Ђурић.

Он је истакао да је утакмица између домаћина "Трепче" из Звечана и београдске "Црвене звезде" требало да буде одиграна у складу са пропозицијама Уефе и Фифе, тако да је Приштина овим агресивним политичким актом ударила и на темеље европског и свјетског спорта и вредности мира и сарадње које он промовише, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

"О овом антицивилизацијском и антиевропском потезу Приштине биће обавештене све надлежне међународне инстанце, како би читава међународна заједница још једном имала прилику да види да је самопроглашено Косово црна тачка и острво неуређености и хаоса на европској мапи", рекао је Ђурић.

Он је подсјетио да је самовољом и противправним одлукама Приштине, супротно свим споразумима о слободи кретања и савременим цивилизацијским вриједностима, у протеклом времену забрањен улазак на Косову и Метохију и политичким званичницима из Србије, а ово није ни први пут да се спортистима онемогућује долазак у српску јужну покрајину.

"Настојањем да инсталирају гвоздену завесу између централне Србије и наше јужне покрајине, Приштина бира пут самоизолације, као што су Албанци то чинили толико пута у историји, али српски народ се не опасује зидовима и жели да егзистира у отвореном друштву, онако како се у савременој Европи данас живи", каже Ђурић.

Утакмица Трепче и Црвене звезде, која је требало да буде одиграна у Житковцу на Косову и Метохији, дефинитивно је одгођена, након што су фудбалери Црвене звезде спријечени да уђу на Косово и Метохију.

Црвено-бијели су се вратили за Београд са граничног прелаза Јариње, а меч са Трепчом помјерен је за четвртак, 10. октобра, и вјероватно ће бити одигран у Спортском центру ФСС у Старој Пазови.