ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/10/2019

РАДИТИ У ИНТЕРЕСУ ГРАДСКЕ КУЛТУРНЕ СЦЕНЕ

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да постоји обострана спремност градске администрације и чланова Тима за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. да одређени сегменти из апликације за кандидатуру ипак буду реализовани, у интересу градске културне сцене.

 

Радојичић је новинарима, након састанка са Тимом за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе, рекао је договорено да у наредних неколико седмица буде одређено шта Бањалука из пројекта европске пријестонице културе може реализује својим снагама.

"Искуства неких других градова, који нису прошли као европске пријестонице културе, а били су кандидати и имали су квалитетне програме, показују да се може радити", рекао је Радојичић и појаснио да треба да из обимног приједлога буду издвојени елементи који могу бити спроведени.

Он је истакао да је и након неколико седмица од одлуке у Бриселу, која је донесена 24. септембра, остао жал што Бањалука није одабрана за европску пријестоницу културе 2024. године.

"И даље смо субјективни да смо имали најбољи пројекат. Упоређујући са оним што нам је познато код осталих конкурената, уз дужно поштовање, сматрамо да је урађен огроман посао и сјајан пројекат Бањалука 2020-2024. године за европску пријестоницу културе", рекао је Радојичић.

Он је рекао да је заједничка процјена да је, вјероватно, пресудило нешто друго.

"Можда је било сувише ризично рачунати на то како ће наша земља моћи да изнесе 2024. у односу на конкурента који је побиједио - сигурну Норвешку", рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да се бањалучки Тим нашао у конкуренцији са земљом која је стабилна и има далеко веће финансијске потенцијале.

"Без обзира на пројекат какав је понудила конкуренција, цијенимо да је наш био много иновативнији, креативнији и квалитетнији, али да је ипак пресудила одређена логистика и залеђина, па и геополитика", оцијенио је Радојичић.

Он је честитао и захвалио Тиму за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године, који је, према његовим ријечима, у протекле двије и по године урадио сјајан посао.

"Изузетно је важно што су око ове идеје бањалучка културна сцена, као и партнери Бихаћ и Јајце, заједнички постигле висок степен интересовања и јединства. Подигли смо очекивања и на неки начин објединили бањалучку културну сцену, која је врло хетерогена, око једне квалитетне идеје и било би штета све то бацити сада када је ова фаза завршена", рекао је Радојичић.

Шеф Тима за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године Марко Билбија захвалио је градоначелнику и члановима Тима за изузетно искуство у протекле двије и по године.

Билбија је захвалио свима који су учествовали у овом пројекту, нагласивши да је то заправо цијела бањалучка културна сцена.

"Мислим да смо тиме показали колики капацитет и потенцијал има наша културна сцена, да ствари које су нам проблем ријешимо и да дамо нека нова рјешења и идеје у смислу културних садржаја", рекао је Билбија.

Он је рекао да је пројекат "Бањалука 2020-2024. године" рађен у складу са градском Стратегијом културе, истичући да су и пројекат и документ формирани на основу свега онога што Бањалуци недостаје и што може да буде унапријеђено и постане самоодрживо.

"Иако нисмо добили титулу европске пријестонице културе, мислим да смо поставили сјајан темељ који итекако може да буде спроведен и одржан у смислу повећања наших капацитета и искориштавања свега што имамо", рекао је Билбија.

Билбија је рекао да се све планирано заснива на стварима које су потекле из самог града, те да је још рано говорити који ће тачно пројекти бити спроведени, али да постоји хијерархија која је утврђена програмском структуром у апликацији за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе.

"Граду би највише значило да спроводе пројекте који фокус стављају на развој капацитета, дакле, онога што нам највише недостаје", закључио је Билбија.