ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

ПОЧИЊУ АКТИВНОСТИ ЗА ОСНИВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА ЗБРИЊАВАЊЕ РАДИОАКТИВНОГ ОТПАДА

 

НОВИ ГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко" почео је активности за оснивање центра за збрињавање радиоактивног отпада у складу са усвојеним националним програмом Хрватске, потврђено је данас Срни из овог Фонда са сједиштем у Загребу.

 

Активности су почеле након закључка са сједнице међудржавне комисије Хрватске и Словеније о непостизању договора о заједничком збрињавању радиоактивног отпада.

Портпарол Фонда Сања Мишчевић рекла је да је Влада Хрватске у новембру прошле године прихватила Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, којима се као потенцијална локација за центар за збрињавање радиоактивног отпада одређује неперспективна касарна Черкезовац /на локацији Трговска гора на подручју општине Двор/.

"Локацију, као и предложено рјешење за складиште потребно је потврдити даљим истражним радовима, процјеном утицаја на околину и безбједносним студијама. У све активности планирано је и укључивање јавности и заинтересованих страна", навела је Мишчевићева.

Она је рекла да је током поступака који воде до потврђивања локације потребно доказати да начин збрињавања ниско и средње радиоактивног отпада и његово складиштење у објектима центра неће имати штетног утицаја на околину, а објекти морају бити изграђени тако да у потпуности штите раднике, околно становништво и животну средину.

"На истој локацији планирано је и збрињавање институционалног отпада. Складиштење не може почети прије поступака истражних радова, процјене утицаја на околину, спроведених студија, а у крајњем и изградње адекватног објекта за збрињавање отпада", навела је Мишчевићева.

Она је рекла да је Фонд, као правно лице одговорно за оснивање и управљање центром за збрињавање радиоактивног отпада, контактирао општину Двор у вази са изнајмљивањем простора за инфо-центар, на шта им је одговорено да не постоји адекватан простор.

Делегације Хрватске и Словеније на састанку 30. септембра нису постигле договор о заједничком одалагалишту радиоактивног отпада на локација Врбина.

Након састанка на Бледу хрватски министар заштите околине и енергетике Tомислав Ћорић рекао је да за Хрватску није логично одлагалиште Врбина.

Он је навео да би ово одлагалиште било искључиво за нуклеарни отпад, те да би у том случају Хрватска требало да размишља о одлагалишту за институционални отпад.

Касарна Черкезовац, на подручју општине Двор, на самој је граници са Републиком Српском и БиХ.