ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

СНС: СРПСКОМ НАРОДУ УСКРАЋЕНА СВА УСТАВНА ПРАВА

 

ПОДГОРИЦА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски национални савјет /СНС/ аргументовано је указао Делегацији ЕУ у Црној Гори на драстично кршење права и дискриминацију српског народа како би се о томе повело више рачуна и обезбиједила равноправност народа који живе у Црној Гори, саопштено је из СНС-а.

 

Предсједник СНС-а Момчило Вуксановић упознао је амбасадора ЕУ у Црној Гори Аива Орава о бројним примјерима дискриминације српског народа у разним дијеловима друштвеног и културног живота, наводи се у саопштењу.

Он је истакао да су српском народу у Црној Гори ускраћена стечена и Уставом гарантована права, као и да су игнорисани сви приговори државним институцијама који су несумњиво указивали на неравноправност и дискриминацију.

"Државне институције Црне Горе ни у једном случају нису уважиле мишљења и препоруке Заштитника људских права и слобода, везане за притужбе о дискриминацији и ускраћивању стечених права према српском народу у Црној Гори", рекао је Вуксановић.

Он сматра да то показује недостатак ауторитета те институције да адекватно санкционише очигледну обесправљеност и утиче на њено отклањање.

"Орав је упознат о чињеници да је српски народ изопштен из државних институција Црне Горе и локалне самоуправе која је под контролом актуелне власти", наводи се у саопштењу.

Из СНС-а су указали да, упркос значајном учешћу у укупном проценту становништва - 28,7 одсто грађана српске националности нема у дипломатији, правосуђу, тужилаштву, министарствима и бројним државним институцијама, што се може утврдити на основу истраживања државних органа Црне Горе.

"Законска рјешења доносе се против интереса српског народа као бројне националне заједнице у Црној Гори, с намјером реализовања државног пројекта асимилације Срба у националне Црногорце", истиче се у саопштењу.

Из СНС-а додају да је њихов утисак да Делегација ЕУ нема довољно информација о демократским процесима у Црној Гори и њиховом утицају на равноправност националних заједница, "као и да своја сазнања заснивају углавном на информацијама добијеним од власти и непоузданим и веома често чињеницама које нису поткријепљене извјештајима повјереника, који пристрасно прате рад појединих државних институција".

У саопштењу се наводи да је Орав истакао да су добијене информације о положају српског народа од значаја за ЕУ и њено представништво у Црној Гори, како би се стекла што цјеловитија слика о друштвеним и политичким приликама.