ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

УЛАЗАК У БиХ ПРИПАДНИКА "ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ" - ОЗБИЉНА БЕЗБЈЕДНОСНА ПРИЈЕТЊА

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра да озбиљну безбједносну пријетњу за БиХ представља најављени улазак у БиХ девет бивших припадника "Исламске државе" који су се борили за ову терористичку организацију.

 

Коментаришући изјаву министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да ће ускоро из Сирије у БиХ бити депортовано девет бивших припадника "Исламске државе", Жупљанин је рекао Срни да се ради о озбиљном безбједносном питању које мора бити под пуном контролом и надзором органа надлежних за безбједност у БиХ.

"Познато је да они тамо нису били хуманитарни радници и да нису дијелили хуманитрну помоћ, већ су учествовали у извршавању терористичких аката и означени су од свих релевантних међународних безбједносних агенција као безбједносна пријетња, не само за БиХ, него и за многе земље у којима би се евентуално могли појавити", појаснио је Жупљанин.

Он истиче да је кључно за надлежне у БиХ да улазак бивших припадника "Исламске државе" буде под пуном контролом надлежних органа и безбједносних агенција у БиХ.

"Процес њиховог прихвата треба обавити у складу са законом и привести их поступајућем тужилаштву које ће спровести све потребне истражне радње. Након тога, за очекивати је да буду изведени пред суд и одговарају за оно шта су чинили, а што је у супротности са домаћим и међународним законодавством", каже Жупљанин.

Он очекује да ће у будућности бити још оваквих лица која ће бити депортована у БиХ, због чега је потребно да надлежне институције сачине посебан план за прихват и надзор таквих људи, те њихово суочавање са законом и изрицање одговарајућих санкција.

Жупљанин напомиње да треба да буду истражени сви злочини које су ова лица починила у БиХ и Сирији и да за њих буду процесуирани.

"У БиХ још постоје лица која су починила злочине у протеклом рату у БуХ, а нису приведена правди", рекао је Жупљанин.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је Срни да ће ускоро из Сирије у БиХ бити депортовано девет бивших припадника "Исламске државе" који су се борили за ову терористичку организацију.