ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/10/2019

У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ НАВОДЊАВАТИ ВИШЕ ОД 3.000 ХЕКТАРА ЗЕМЉИШТА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је Срни да је циљ ресорног министарства да у наредних неколико година реализује пројекте којим ће под систем за наводњавање ставити више од 3.000 хектара пољопривредног замљишта, као и оне за заштиту од поплава, вриједним више од 100 милиона КМ.

 

Пашалић је нагласио да је циљ Министарства да се у наредном периоду, реализацијом пројеката наводњавања и завршетком пројекта у Лијевче пољу, стави под систем наводњавања перспективно више од 10.000 хектара обрадивог земљишта.

"Влада Републике Српске је на једној од сједница у протеклих мјесец дана усвојила информацију коју је Министарство припремило и сада идемо са реализацијом тих пројеката", рекао је Пашалић Срни у Источном Сарајеву, након састанка са делегацијом Свјетске банке уз чију помоћ ће бити реализовани ови пројекти.

Он је појаснио да се у Републици Српској развијају системи за наводњавање јер је процијењено да ће у будућем времену бити више проблема са сушама, него са поплавама, те додао да се у Српској тренутно реализује неколико таквих пројеката.

Пашалић је подсјетио да је у задњих неколико година ресорно министарство изградило системе за наводњавање на више од 2.500 хектара у Републици Српској - у Новом Селу у Семберији, Пелагићеву, Требињу и Љубињу.

"У Братунцу се завршавају два система, као и у Црњелову и Батковићу у Семберији, а пројектујемо системе у Дубичкој Равни, у Драксенићу, Скеланима и у Лијевче пољу", рекао је министар пољопривреде.

Он је нагласио да ти системи не само да су неопходни за воћарску и повртарску производњу, већ и за ратарску, јер су произвођачи пшенице прошле јесени морали да је наводњавају након сјетве, додавши да се паралаелно са наводњавањем мора радити и на изградњи система за заштиту од поплава.

Министар је рекао да је неопходно да се заштите пољопривредни произвођачи и њихова производњу, али и имовина грађана Републике Српске да се не би поновила ситуација од прије пар годана, када су у поплавама уништени имовина, оранице, а и сточни фонд.

"Зато смо причали са делегацијом Свјетске банке о пројектима у вези са регулацијом корита ријека у Републици Српској, које су у том смислу проблематичне, али и о изградњи нових насипа, те реконструкцији постојећих", нагласио је министар пољопривреде.

Према његовим ријечима, акценат је стављен на Дрински насип у Бијељини, дијелу Републике Српске који је још незаштићен.

"Имали смо проблема са имовинско-правним односима, јер локално становништво није било спремно да препусти то земљиште да се изгради насип", појаснио је Пашалић, те изразио наду да ће се то убрзо ријешити, како би се кренуло у његову изградњу, самим тим јер су средства обезбијеђена.

На данашњем састанку делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Свјетске банке разговарано је и о пројекту у вези са изградњом пречистача отпадних вода у локалним заједницама Српске, као и пројекту који се односи на јачање институција у пољопривреди - института, факултета и савјетодавних служби.