ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

НАЧЕЛНИК УГОСTИО МАЛИШАНЕ ИЗ ВРTИЋА "ПЧЕЛИЦА"

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 9. ОКTОБРА /СРНА/ - Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић угостио је данас полазнике старије групе локалног вртића "Пчелица" са којима је разговарао о правима дјеце и њиховим идејама о будућем изгледу локалне заједнице.

 

Рељића је на функцији начелника општине накратко замијенио петогодишњи Милош Шаренац, а малишани су навели нека од дјечијих права, од којих су издвојили право на игру, пријатељство и дружење и изразили жељу да у Козарској Дубици имају више игралишта и садржаја прилагођених њиховом узрасту.

Рељић је рекао да су полазници вртића "Пчелица" њему увијек најдражи гости, а да је данас изабран и нови начелник, који се врло брзо уклопио у посао.

"У оквиру обиљежавања Недјеље дјетета предвиђена је посјета начелнику општине или како то дјечија машта каже, они су дошли код свога краља, па смо овдје дјецу почастили и информисали о обавезама и пословима који се обављају у локалној управи", рекао је Рељић.

Он је нагласио потребу да се сваког дана посвети пажња дјеци која ће у будућности представљати и водити локалну заједницу.

"Општина Козарска Дубица финансијски помаже `Пчелица`, чији је оснивач, како би што више дјеце имало приступ тој предшколској установи", рекао је Рељић.

Васпитач у вртићу "Пчелица" у Козарској Дубици Драгана Стојановић изјавила је да ова установа традиционално обиљежава Недјељу дјетета, те да је посјета начелнику општине једна од обавезних активности, како би се он упознао и дружио са најмлађим Дубичанима.

Стојановићева је навела да се у оквиру Недјеље дјетета посебна пажња посвећује активностима које за циљ имају да дјеца уче о својим правима и обавезама у породици и друштву.

Обиљежавање Недјеље дјетета представља начин да се јавности укаже на потребу и обавезу поштовања дјетета и заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета, коју је 1989. године усвојила Скупштина УН.

Недјеља дјетета обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности о потребама дјеце, те њиховим психо-социјалним одрастањем под једнаким условима.