ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

ХНС: "СНАЖНО ОДБАЧЕНЕ ИЗЈАВЕ" ЖЕЉКА КОМШИЋА

 

МОСTАР, 9. ОКTОБРА /СРНА/ - Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ упутио је писмо Генералној скупштини УН у којем "снажно одбацује изјаве" предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића изнесене током расправе 74. засједања Генералне скупштине свјетске организације у Њујорку.

 

У писму ХНС скреће пажњу на то да БиХ није национална држава, већ држава састављена од три конститутивна народа - Бошњака, Хрвата и Срба у заједници с осталима и грађанима БиХ, те да су забрињавајућа кршења права и неуставно прегласавање Хрвата у БиХ.

"ХНС БиХ снажно одбацује изјаве предсједавајућег Комшића изнесене током расправе 74. засједања генералне скупштине УН. Пристрасне изјаве Комшића, које нису биле усаглашене с друга два члана трочланог Предсједништва, изражавају његово лично мишљење, те као такве не заступају мишљење већинског дијела Хрвата у БиХ", наводи се у писму које је потписао предсједник Главног вијећа ХНС-а Божо Љубић.

У писму објашњавају да је због мањкавог и неуставног Изборног закона, мјесто хрватског члана Предсједништва "окупирано Комшићем - представником којег није изабрало хрватско бирачко тијело".

"Комшић користи нелегитимну позицију као платформу за деградирање конститутивних права Хрвата у БиХ, најмалобројнијег од три конститутивна народа, системски спроводећи кампању клевете против Хрвата, као и њихових легално и легитимно изабраних представника", истиче се у писму.

Из ХНС-а БиХ понављају да је Комшић нелегитиман члан Предсједништва БиХ, те подсјећају да је члан Предсједништва постао "упркос начелима пресуде Уставног суда БиХ којом се јасно дефинише неопходност легитимног представљања на свим административно-политичким нивоима".

"Нажалост, непоштивањем одлука Уставног суда БиХ, измјене Изборног закона још нису донесене, те веза на свим административно-политичким нивоима између политичких представника и оних које представници заступају још није успостављена. Мањкави закон допустио је да Комшића изабере други конститутивни народ, бројнији Бошњаци, умјесто Хрвата. Он је 7. октобра 2018. године освојио више од 90 одсто гласова бошњачког бирачког тијела", наглашава се у писму.

У писму се додаје да је Комшић континуирано износио лажне оптужбе против легитимних представника Хрвата, користећи сваку прилику за негирање начела легитимног представљања конститутивних народа.

"На тај начин Комшић је директно занемарио пресуду Уставног суда, којом је конститутивност три народа проглашена `наткровљујућим принципом Устава БиХ`, с којом све уставне и законске норме морају бити усаглашене", наводе из ХНС-а.

ХНС БиХ наглашава да је придржавање Уставу БиХ од кључне важности, будући да Устав чини дио Дејтонског мировног споразума.

"У том погледу, успостављено трочлано Предсједништво БиХ требају и морају да сачињавају легитимни представници најрелевантнијих националних група, као принцип којег је неопходно подржати и очувати и који је једини гарант мира, стабилности и просперитета БиХ", поручили су из ХНС-а.

У писму се додаје да би измјене Изборног закона обезбиједиле Бошњацима, Хрватима, Србима и осталима пуноправно законско и легитимно представљање у складу с бирачким опредјељењем појединих група.

"Нажалост, представници најбројнијег конститутивног народа не дијеле став ХНС-а БиХ. Реформе које би омогућиле поновно успостављање стварне једнакости три конститутивна народа БиХ и легитимно представљање спречавају се, будући да би реформе Изборног закона онемогућиле постојећу централизацију политичке, економске и судске власти, те прегласавање других група, укључујући Хрвате као малобројнији конститутивни народ", истичу из ХНС-а.

У писму се напомиње да Комшић није усагласио изречене изјаве с друга два члана трочланог Предсједништва БиХ.

ИЗ ХНС-а су навели да је Комшић у својој изјави изнио наводе да сусједне државе дестабилизују БиХ, додајући да су "споменуте изјаве наставак установљеног обрасца запаљивих изјава и антагонистичких иступа који су супротстављени позитивном билатералном дијалогу".

"Комшић је изнио лична мишљења у разговору с генералним секретаром УН Антонијом Гутересом и његовим специјалним савјетником за спречавање геноцида Адамом Диенгом. Лични ставови и оптужбе Комшића нарушили су унутрашњи политички дијалог у БиХ, наносећи озбиљну штету и доводећи у питање добросусједске односе у југоисточној Европи", истиче се у писму.

ХНС истиче да снажно осуђује активности чији је циљ нарушавање стабилности БиХ, иступе усмјерене против Хрвата у БиХ, као и активности усмјерене против Дејтонског мировног споразума и правног поретка.

У саопштењу се додаје да ХНС БиХ остаје у потпуности предан конструктивном дијалогу који ће омогућити изналажење рјешења за изазове.

"Активности Комшића, које на саму БиХ и њену кохезију дјелују дестабилизујуће, неопходно је одбацити и прогласити неприхватљивима у име дугорочног мира и просперитета БиХ", наводи се у писму ХНС-а. крај/сб/аб