ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/10/2019

ПРОЈЕКАТ УЛАГАЊА У ЈАВНЕ ОБЈЕКТЕ СА НИСКОМ ЕМИСИЈОМ УГЉЕН-ДИОКСИДА

 

НОВИ ГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача разговарао је данас са Едином Захировићем из тузланског Центра за развој и подршку, о изради акционог плана за пројекат "Повећавање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљен-диоксида".

 

На састанку су усаглашене наредне активности на изради овог документа, договорено је формирање радних тијела за спровођење процеса израде акционог плана, којим ће се дефинисати конкретне мјере и временски оквир за циљано смањење угљен диоксида.

У фокусу будућег плана биће енергетска ефикасност јавних објеката, јавне расвјете и локални превоз.

Осим тога, фокус ће бити и на просторном планирању односно дефинисању енергетских стандарда које треба поштовати поштивати приликом изградње нових зграда, чиме се може утицати на смањење кориштења енергије.

"Општина Нови Град је аплицирала на јавни позив УНДП-а БиХ за одабир јединица локалне самоуправе за Акциони план енергетски одрживог развоја и климатских промјена /СЕЦАП/, у складу са Споразумом градоначелника за климу и енергију. Апликација је прихваћена и општина Нови Град се налази у групи од 37 општина и градова у БиХ у којима ће се током 2019. и 2020. године израђивати акциони план", саопштено је из кабинета начелника општине.

Tехничку подршку у процесу израде СЕЦАП-а општине Нови Град ће пружити конзорцијум на чијем је челу Центар за развој и подршку из Тузле.

За пројекте који ће бити дефинисани акционим планом 70 одсто средстава обезбиједиће УНДП, а 30 одсто општина.