ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

КИЈЕВ ЖЕЛИ ДУГОРOЧНИ УГОВОР О ТРАНЗИТУ ГАСА СА МОСКВОМ

 

КИЈЕВ, 9. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Украјина жели дугорочни уговор о транзиту гаса са Русијом заснован на европским стандардима, рекао је данас украјински премијер Олексиј Хончарук.

 

"Циљ нам је дугорочни уговор јер наставак једногодишње обавезе нам не одговара", нагласио је Хончарук.

Постојећи десетогодишњи уговор истиче у јануару и Кијев је изразио забринутост да би Москва, која тежи краткорочном договору, могла да престане да користи Украјину као транзитну руту када буде окончана градња других гасовода због чега ће неки региони остати без гаса током зиме.

Русија и Украјина нису успјеле да постигну сагласност о новом уговору током разговора у Бриселу у септембру, али су најавиле да ће се поново срести у октобру ради постизања договора прије истека постојећег уговора.

Украјински премијер је истакао да је веома важно за Кијев да добије нови уговор и да њихов транспортни систем почне да ради по европским регулативама.

Извори блиски Русији раније су изјавили да Москва тежи постизању краткорочног уговора како би добила на времену ради завршавања радова на другим гасоводима којим ће заобићи Украјину.