ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

КОНСТИТУИСАЊЕ САВЈЕТА МИНИСТАРА ПРЕДУСЛОВ ЗА НАСТАВАК КРЕТАЊА КА ЕУ

 

БРИСЕЛ, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бриселу са директором Одсјека за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у оквиру Европске службе за спољне послове /ЕЕАС/ Ангелином Ајхорст о политичкој ситуацији у БиХ, односно парализи заједничких институција због опструкција у формирању власти.

 

На састанку је указано да је хитно конституисање новог Савјета министара неопходан предуслов обезбјеђења институционалне стабилности у БиХ и наставка њеног кретања у процесу европских интеграција.

Предсједник Српске је истакла да је Република Српска једина у потпуности конституисала власт након прошлогодишњих избора и указала на њену чврсту опредијељеност ка бржем кретању ка Европској унији.

"На исти начин на који је за саму Европску унију и њене државе чланице од кључног значаја да што брже спроведу реформске процесе и омогуће ефикасно и стабилно функционисање ове организације, за нас, који се налазимо у процесу придруживања или приступања Унији, од суштинског значаја је да знамо како ће изгледати Европска унија у чијем чланству желимо да се нађемо", рекла је Цвијановићева.

У оквиру посјете Бриселу, Цвијановићева се састала и са Кристијаном Данијелсеном, директором Директората за сусједство и преговоре о проширењу Европске уније, речено је Срни у кабинету предсједника Републике.

На састанку је, између осталог, било ријечи о реализацији финансијске помоћи Европске уније БиХ, посебно у областима заштите животне средине, пољопривреде и руралног развоја, те транспорта.

Том приликом, Цвијановићева је истакла да се процес програмирања средстава помоћи Европске уније мора реализовати у складу са дефинисаним процедурама, те уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти и механизма координације у БиХ.

Искључиво на тај начин, рекла је Цвијановић, омогућиће се да процес програмирања средстава помоћи Европске уније буде ефикасан, те да се финансијска подршка обезбиједи пројектима који у потпуности одговарају конкретним потребама грађана.

Предсједник Српске разговарала је и са предсједавајућим Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером. Током састанка, она је истакла да чланство у Европској унији и регионална сарадња остају приоритет институција Републике Српске, те нагласила неопходност активности које ће убрзати процес европских интеграција, укључујући и конституисање власти на свим нивоима у БиХ.

Претходно, Цвијановићева се састала и са Марком Занијем, предсједавајућим посланичке групе "Идентитет и демократија" у Европском парламенту, те Растиславом Трнком, предсједником словачке регије Кошице, која је овогодишњи партнер Републике Српске у оквиру манифестације "Европска недјеља регија и градова", која се одражава у Бриселу током ове седмице.